- Maj 11, 2008
- 2,418
- 2,350
- 113
Przepis wedlug Nigelli Lawson
Skladniki:
- 1 dynia (moja miala chyba ok 3 kg)
- 1 cebula, pokrojona w mala kostke
- 3 zabki czosnku (2 starte, jeden przekrojony na pol)
- lyzka oleju
- szklanka suszonej zurawiny
- 1 lyzeczka suszonego imbiru
- 1 lyzeczka zmielonego ziela angielskiego (ja dalam 0.5 lyzeczki)
- szczypta szafranu
- skorka otarta z jednej mandarynki (dalam z polowki pomaranczy)
- 2 szklanki ryzu basmati (ok. 400 g)
- 4 szklanki bulionu (ok. 1 litra)
- sol, pieprz
Podsmazyc cebule na oleju przez okolo 2 minuty, potem dodac czosnek (2 zabki, starte), zurawine, imbir, ziele, szafran i skorke. Nastepnie dodac surowy ryz, dokladnie wymieszac zeby pokryl sie olejem. Zalac wszystko bulionem, zagotowac, po czym zmniejszyc ogien do minimum i gotowac pod przykryciem 15 minut.
W miedzyczasie z dyni okroic "czapeczke", wyjac ziarna, srodek posmarowac czosnkiem (tym pozostalym zabkiem) i posolic dobrze. Gotowe nadzienie przelozyc do dyni, przykryc czapeczka, calosc posmarowac lekko oliwa i piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 1.5-2 godziny (w zaleznosci od dyni). Po upieczeniu odstawic na jakies 10-15 minut, a potem kroic jak tort i jesc

Skladniki:
- 1 dynia (moja miala chyba ok 3 kg)
- 1 cebula, pokrojona w mala kostke
- 3 zabki czosnku (2 starte, jeden przekrojony na pol)
- lyzka oleju
- szklanka suszonej zurawiny
- 1 lyzeczka suszonego imbiru
- 1 lyzeczka zmielonego ziela angielskiego (ja dalam 0.5 lyzeczki)
- szczypta szafranu
- skorka otarta z jednej mandarynki (dalam z polowki pomaranczy)
- 2 szklanki ryzu basmati (ok. 400 g)
- 4 szklanki bulionu (ok. 1 litra)
- sol, pieprz
Podsmazyc cebule na oleju przez okolo 2 minuty, potem dodac czosnek (2 zabki, starte), zurawine, imbir, ziele, szafran i skorke. Nastepnie dodac surowy ryz, dokladnie wymieszac zeby pokryl sie olejem. Zalac wszystko bulionem, zagotowac, po czym zmniejszyc ogien do minimum i gotowac pod przykryciem 15 minut.
W miedzyczasie z dyni okroic "czapeczke", wyjac ziarna, srodek posmarowac czosnkiem (tym pozostalym zabkiem) i posolic dobrze. Gotowe nadzienie przelozyc do dyni, przykryc czapeczka, calosc posmarowac lekko oliwa i piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 1.5-2 godziny (w zaleznosci od dyni). Po upieczeniu odstawic na jakies 10-15 minut, a potem kroic jak tort i jesc

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: