- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Nadziewane ciastka z ciasta francuskiego
450 g ciasta francuskiego
125 g cukru
nadzienie:
100 g masy marcepanowej
sok z połowy cytryny oraz starta z nie skórka
1 łyżeczka soku z cytryny
125 g mascarpone
kilka łyżeczek konfitury malinowej
1.Ciasto z obydwu stron posypujemy cukrem. Wykrawamy kwadraty ok 8 centymetrowe. Wsadzamy do piekarnika na ok 15 minut w temp 170 stopni.(Obserwujemy, bo mają tendencje do natychmiastowego przypalenia się !!!)
Studzimy i przekrawamy na połowę.
2.Z podanych składników ( oprócz konfitury) ucieramy gładkie nadzienie.
3.Na dół rozsmarowujemy konfitury, następnie nadzienie marcepanowo-serowe. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.
Ps W oryginalnym przepisie http://www.wildeisen.ch/rezepte/kochen/rez...tterteigsterne/ ciastka były wykrawane foremką w kształcie gwiazdy . Foremka ta była jednak bardzo duża ok 10 cm.

450 g ciasta francuskiego
125 g cukru
nadzienie:
100 g masy marcepanowej
sok z połowy cytryny oraz starta z nie skórka
1 łyżeczka soku z cytryny
125 g mascarpone
kilka łyżeczek konfitury malinowej
1.Ciasto z obydwu stron posypujemy cukrem. Wykrawamy kwadraty ok 8 centymetrowe. Wsadzamy do piekarnika na ok 15 minut w temp 170 stopni.(Obserwujemy, bo mają tendencje do natychmiastowego przypalenia się !!!)
Studzimy i przekrawamy na połowę.
2.Z podanych składników ( oprócz konfitury) ucieramy gładkie nadzienie.
3.Na dół rozsmarowujemy konfitury, następnie nadzienie marcepanowo-serowe. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.
Ps W oryginalnym przepisie http://www.wildeisen.ch/rezepte/kochen/rez...tterteigsterne/ ciastka były wykrawane foremką w kształcie gwiazdy . Foremka ta była jednak bardzo duża ok 10 cm.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: