Nadziewane ciastka z ciasta francuskiego

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Nadziewane ciastka z ciasta francuskiego

Nadziewane_ciastka_z_ciasta_francuskiego.JPG

450 g ciasta francuskiego
125 g cukru

nadzienie:
100 g masy marcepanowej
sok z połowy cytryny oraz starta z nie skórka
1 łyżeczka soku z cytryny
125 g mascarpone
kilka łyżeczek konfitury malinowej

1.Ciasto z obydwu stron posypujemy cukrem. Wykrawamy kwadraty ok 8 centymetrowe. Wsadzamy do piekarnika na ok 15 minut w temp 170 stopni.(Obserwujemy, bo mają tendencje do natychmiastowego przypalenia się !!!)
Studzimy i przekrawamy na połowę.
2.Z podanych składników ( oprócz konfitury) ucieramy gładkie nadzienie.
3.Na dół rozsmarowujemy konfitury, następnie nadzienie marcepanowo-serowe. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.

Ps W oryginalnym przepisie http://www.wildeisen.ch/rezepte/kochen/rez...tterteigsterne/ ciastka były wykrawane foremką w kształcie gwiazdy . Foremka ta była jednak bardzo duża ok 10 cm.
 

Załączniki

  • Nadziewane_ciastka_z_ciasta_francuskiego.JPG
    Nadziewane_ciastka_z_ciasta_francuskiego.JPG
    308.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

maugosha

Member
Gru 3, 2012
94
0
0
oj fajne i latwe - ciasto mozna kupic gotowe
icon_biggrin.gif
( te gwiazdki w orginale - sa super teraz na swieta) myslisz ze nadzienie wyjdzie bez masy marcepanowej? ja, ze tak napisze, nie lubie za badzo ....
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Zamiast masy marcepanowej można chyba zastosować trochę gęstszy niż normalnie waniliowy budyń. Ciastko jest stosunkowo słodkie,więc całkiem możliwe, że zyska nawet smakowo po tej zmianie.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy