Schmorgurken-czyli duszone ogorki-jest to bardzo popularne w Niemczech danie zrobione z ogorkow,na ktore w Polsce mowi sie nasienne i w zasadzie chyba wiecej niz na pikle sie nie nadaja.
Tutaj sie je kroi w gruba kostke i dusi z przyprawami jako dodatek do drugiego dania czy jako jeden ze skladnikow potrawy jednogarnkowej - ja proponuje je nadziewane miesem.
Od paru lat je tak przyrzadzam,po tym,jak mnie znajoma na obiad tym uraczyla i w ciagu lata serwuje rodzinie te potrawe pare razy,bo tez im do gustu przypadlo.
Bardzo mi odpowiada zdecydowany smak i zapach ogorka,ponadto to,ze sporo koperku sie tutaj uzywa czyni te danie bardzo letnim i raczej lekkim.
Uwazam,ze jest to stosunkowo niedroga w zakupie i przyrzadzeniu potrawa,wiec dlatego zamieszczam ja tutaj
Skladniki na 4 osoby:
* 2 spore ogorki
* 500 g mielonego mieszanego miesa
* 1 jajko
* 1 zabek czosnku
* 1/2 czerwonaj papryki
* 1/2 lyzeczki pieprzu Cayenne
* sol,pieprz,maggie w plynie lub sos worchester
* peczek koperku
* oliwa do smazenia
Ogorki obrac,przekroic wzdluz,wydrazyc,nasiona wyrzucic (lub nakarmic ptaki w wolierze,jak to moj maz robi
), srodki posolic i wysypac posiekanym koperkiem.
Mieso wymieszac w misce z jajkiem,posiekanym koperkiem,przyprawami,przecisnietym przez praske czosnkiem i drobno pokrojona papryka,napelnic miesna masa polowki ogorkow "z czubkiem",przykryc druga polowa i dosc ciasno obwiazac kuchennym sznurkiem.
Porzadnie je obsmazyc ze wszystkich stron na patelni,podlac woda,przykryc i dusic ok.20-30 minut,ale nie dluzej,bo sie ogorki rozwala,nastepnie je wyjac na talerz i z pozostalego po smazeniu plynu zrobic sos (ja dodalam przecier pomidorowy,creme fraiche i zagescilam zageszczaczem) ,najlepiej smakuje podane z ryzem.
Tutaj sie je kroi w gruba kostke i dusi z przyprawami jako dodatek do drugiego dania czy jako jeden ze skladnikow potrawy jednogarnkowej - ja proponuje je nadziewane miesem.
Od paru lat je tak przyrzadzam,po tym,jak mnie znajoma na obiad tym uraczyla i w ciagu lata serwuje rodzinie te potrawe pare razy,bo tez im do gustu przypadlo.
Bardzo mi odpowiada zdecydowany smak i zapach ogorka,ponadto to,ze sporo koperku sie tutaj uzywa czyni te danie bardzo letnim i raczej lekkim.
Uwazam,ze jest to stosunkowo niedroga w zakupie i przyrzadzeniu potrawa,wiec dlatego zamieszczam ja tutaj

Skladniki na 4 osoby:
* 2 spore ogorki
* 500 g mielonego mieszanego miesa
* 1 jajko
* 1 zabek czosnku
* 1/2 czerwonaj papryki
* 1/2 lyzeczki pieprzu Cayenne
* sol,pieprz,maggie w plynie lub sos worchester
* peczek koperku
* oliwa do smazenia
Ogorki obrac,przekroic wzdluz,wydrazyc,nasiona wyrzucic (lub nakarmic ptaki w wolierze,jak to moj maz robi


Mieso wymieszac w misce z jajkiem,posiekanym koperkiem,przyprawami,przecisnietym przez praske czosnkiem i drobno pokrojona papryka,napelnic miesna masa polowki ogorkow "z czubkiem",przykryc druga polowa i dosc ciasno obwiazac kuchennym sznurkiem.
Porzadnie je obsmazyc ze wszystkich stron na patelni,podlac woda,przykryc i dusic ok.20-30 minut,ale nie dluzej,bo sie ogorki rozwala,nastepnie je wyjac na talerz i z pozostalego po smazeniu plynu zrobic sos (ja dodalam przecier pomidorowy,creme fraiche i zagescilam zageszczaczem) ,najlepiej smakuje podane z ryzem.


