Tym razem, ponieważ wybór był duży, wzięłam do faszerowania większą ilość niedużych, jasnozielonych papryk. W supermarketach i na bazarach tanio można jeszcze kupić różne ich odmiany.
Składniki
10 niedużych jasnozielonych papryk
60 dkg mięsa mielonego (wołowe z wieprzowym)
2 czubate łyżki ryżu
mała cebula
jajko
ząbek czosnku
natka, koperek siekane
szczypta majeranku
2 szklanki bulionu (z kostki)
3-4 łyżki masła
sól, pieprz
Z papryki odciąć czapeczki od strony ogonka, oczyścić z nasion i białych błon. Kawałki miąższu, który został przy odkrojonych czapeczkach, drobno posiekać i dodać do miski, do której włożyliśmy mięso. Drobno posiekaną cebulę poddusić na łyżce masła do lekkiego zrumienienia i również dołożyć do miski. Ryż ugotować w dużej wodzie al dente, odcedzić i przelać zimną, żeby ostygł. Następnie dołożyć do mięsa, dodając przepuszczony przez praskę czosnek, po 2 - 3 łyżki siekanej natki i koperku, majeranek, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolita masę. Nadziewać nią papryki i ustawiać w rondlu jedną obok drugiej. Podłożyć 2 łyżki masła, podlać bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu. Podawać posypane świeżym koperkiem i ozdobione kleksem śmietany. Równie dobrze smakuje z bagietką, jak i ziemniakami puree.

Składniki
10 niedużych jasnozielonych papryk
60 dkg mięsa mielonego (wołowe z wieprzowym)
2 czubate łyżki ryżu
mała cebula
jajko
ząbek czosnku
natka, koperek siekane
szczypta majeranku
2 szklanki bulionu (z kostki)
3-4 łyżki masła
sól, pieprz
Z papryki odciąć czapeczki od strony ogonka, oczyścić z nasion i białych błon. Kawałki miąższu, który został przy odkrojonych czapeczkach, drobno posiekać i dodać do miski, do której włożyliśmy mięso. Drobno posiekaną cebulę poddusić na łyżce masła do lekkiego zrumienienia i również dołożyć do miski. Ryż ugotować w dużej wodzie al dente, odcedzić i przelać zimną, żeby ostygł. Następnie dołożyć do mięsa, dodając przepuszczony przez praskę czosnek, po 2 - 3 łyżki siekanej natki i koperku, majeranek, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolita masę. Nadziewać nią papryki i ustawiać w rondlu jedną obok drugiej. Podłożyć 2 łyżki masła, podlać bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu. Podawać posypane świeżym koperkiem i ozdobione kleksem śmietany. Równie dobrze smakuje z bagietką, jak i ziemniakami puree.