Nadzwyczajnie proste i pyszne rogaliki

Anouk

Member
Maj 3, 2010
2
0
0
Nadzwyczajnie proste i pyszne rogaliki (wszędzie robią furorę)

Składniki (zaledwie kilka, i wierz mi, są to naprawdę wszystkie składniki):

-300 gram serka homogenizowanego (do słodkich waniliowy, a do wytrawnych naturalny)
-200 gram masła lub margaryny
-2,5 szklanki mąki
-dowolne nadzienie np. marmolada różana
-ewentualnie cukier puder do posypania (jak ktoś przepada za słodkim)

(z powyższych proporcji wychodzi około 50 rogalików na trzy gryzy)

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki (oprócz nadzienia i cukru), dokładnie zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na grubość kilku milimetrów, wytnij koło, podziel je na równe trójkąty i na każdy nałóż nadzienie. Zwiń jak rogaliki, zaczynając od szerszego końca. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem, piecz ok 20 minut (ale co jakiś czas sprawdzaj, żeby się nie przypaliły) w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Moje uwagi:
Rogaliki są zawsze pyszne, ale najlepsze kilka dni po upieczeniu.
Ciasto trochę listkuje jak francuskie, ale ma konsystencję kruchego.
Samo ciasto ma bardzo delikatny smak, więc nie dominuje nad nadzieniem.
Wykonanie tych rogalików jest naprawdę dziecinnie proste i szybkie, polecam, polecam, polecam!
Uwaga, silnie uzależniają!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy