Najlepsza (letnia) na świecie sałata

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Najlepsza (letnia) na świecie sałata
Salata_fenchelowo_melonowa.JPG
5 łyżek octu malinowego
4 łyżki miodu
7 łyżek oliwy z oliwek
200 g mozarella
75 g sałaty (obojętnie jakiego gatunku)
700 g arbuza
4 gałązki bazylii
40 g orzeszków ziemnych
250 g kopru włoskiego
1 łyżeczka soli i pieprzu

1.Z octu, miodu i oliwy tworzymy dresing. Solimy go i pieprzymy.
2.Mozarellę kroimy w 1 cm kostkę. Arbuza kroimy w 1,5 cm kostkę. Koper włoski kroimy w bardzo cienkie paseczki, a jeszcze lepiej scieramy go na tarce. Sałatę drobimy w palcach na mniejsze kawałki. Bazylię siekamy na średniej wielkości kawałki.
3.Wszystkie składniki mieszamy z dresingiem oraz dodajemy orzechy mieszamy i podajemy .

Ps. Sałata ma tendencję do wydzielania dużej ilości płynu, więc staramy się ją przygotować tuż przed podaniem, albo kładziemy już przygotowaną do lodówki.
Ps. Zamiast octu malinowego użyłem czerwonego octu owocowego i dodałem 2 łyżki soku malinowego.
Ps. Nazwa jest górnolotny, ale pod taką nazwą ją znalazłem.
Ps. Przepis pochodzi z http://2stepsawayfromparadise.blogspot.com...sommerwelt.html
 

Załączniki

  • Salata_fenchelowo_melonowa.JPG
    Salata_fenchelowo_melonowa.JPG
    462.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy