- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Najlepsza (letnia) na świecie sałata
5 łyżek octu malinowego
4 łyżki miodu
7 łyżek oliwy z oliwek
200 g mozarella
75 g sałaty (obojętnie jakiego gatunku)
700 g arbuza
4 gałązki bazylii
40 g orzeszków ziemnych
250 g kopru włoskiego
1 łyżeczka soli i pieprzu
1.Z octu, miodu i oliwy tworzymy dresing. Solimy go i pieprzymy.
2.Mozarellę kroimy w 1 cm kostkę. Arbuza kroimy w 1,5 cm kostkę. Koper włoski kroimy w bardzo cienkie paseczki, a jeszcze lepiej scieramy go na tarce. Sałatę drobimy w palcach na mniejsze kawałki. Bazylię siekamy na średniej wielkości kawałki.
3.Wszystkie składniki mieszamy z dresingiem oraz dodajemy orzechy mieszamy i podajemy .
Ps. Sałata ma tendencję do wydzielania dużej ilości płynu, więc staramy się ją przygotować tuż przed podaniem, albo kładziemy już przygotowaną do lodówki.
Ps. Zamiast octu malinowego użyłem czerwonego octu owocowego i dodałem 2 łyżki soku malinowego.
Ps. Nazwa jest górnolotny, ale pod taką nazwą ją znalazłem.
Ps. Przepis pochodzi z http://2stepsawayfromparadise.blogspot.com...sommerwelt.html

5 łyżek octu malinowego
4 łyżki miodu
7 łyżek oliwy z oliwek
200 g mozarella
75 g sałaty (obojętnie jakiego gatunku)
700 g arbuza
4 gałązki bazylii
40 g orzeszków ziemnych
250 g kopru włoskiego
1 łyżeczka soli i pieprzu
1.Z octu, miodu i oliwy tworzymy dresing. Solimy go i pieprzymy.
2.Mozarellę kroimy w 1 cm kostkę. Arbuza kroimy w 1,5 cm kostkę. Koper włoski kroimy w bardzo cienkie paseczki, a jeszcze lepiej scieramy go na tarce. Sałatę drobimy w palcach na mniejsze kawałki. Bazylię siekamy na średniej wielkości kawałki.
3.Wszystkie składniki mieszamy z dresingiem oraz dodajemy orzechy mieszamy i podajemy .
Ps. Sałata ma tendencję do wydzielania dużej ilości płynu, więc staramy się ją przygotować tuż przed podaniem, albo kładziemy już przygotowaną do lodówki.
Ps. Zamiast octu malinowego użyłem czerwonego octu owocowego i dodałem 2 łyżki soku malinowego.
Ps. Nazwa jest górnolotny, ale pod taką nazwą ją znalazłem.
Ps. Przepis pochodzi z http://2stepsawayfromparadise.blogspot.com...sommerwelt.html
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: