- Mar 5, 2009
- 12,438
- 4,594
- 113
Autorem przepisu jest Ewa Szczęsna, uczestniczka którejś tam edycji Masterchefa 
Oryginalny przepis jest tu https://www.instagram.com/p/C9dGHmko1J0/ a kto nie ma instagramu, a ma facebooka to też jest tu https://www.facebook.com/reel/470571515730571
W linkach, które podałam, są filmiki z produkcji tej sałatki
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych,
1 kg cebuli,
2 łyżki grubej soli,
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru,
1 szklanka oleju,
180 g koncentratu pomidorowego
Ogórki obieramy i kroimy w grubsze talarki, cebulę kroimy w pół talarki i dodajemy do ogórków, całość zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na ok dwie godz.
Po tym czasie ogórki odsączamy na durszlaku i ponownie wkładamy do miski.
Robimy marynatę: ocet, cukier, olej i koncentrat pomidorowy dokładnie mieszamy i tym zalewamy ogórki, mieszamy i nakładamy w słoiki. Pasteryzujemy 10 min.
Ogórków miałam 2,40 dag po obraniu, cebuli i reszta składników wedle przepisu. Z tej porcji wyszło mi 9 takich słoików.

Oryginalny przepis jest tu https://www.instagram.com/p/C9dGHmko1J0/ a kto nie ma instagramu, a ma facebooka to też jest tu https://www.facebook.com/reel/470571515730571
W linkach, które podałam, są filmiki z produkcji tej sałatki
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych,
1 kg cebuli,
2 łyżki grubej soli,
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru,
1 szklanka oleju,
180 g koncentratu pomidorowego
Ogórki obieramy i kroimy w grubsze talarki, cebulę kroimy w pół talarki i dodajemy do ogórków, całość zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na ok dwie godz.
Po tym czasie ogórki odsączamy na durszlaku i ponownie wkładamy do miski.
Robimy marynatę: ocet, cukier, olej i koncentrat pomidorowy dokładnie mieszamy i tym zalewamy ogórki, mieszamy i nakładamy w słoiki. Pasteryzujemy 10 min.
Ogórków miałam 2,40 dag po obraniu, cebuli i reszta składników wedle przepisu. Z tej porcji wyszło mi 9 takich słoików.
