Najprostsze mini - serniczki

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Najprostsze mini - serniczki truskawkowe

serniczki.JPG

2 serki homogenizowane waniliowe ( każdy po 200g )
garść truskawek ( lub innych owoców)
5 łyżeczek żelatyny

Truskawki zmiksować drobno blenderem, dodać serki, wymieszać.
W niewielkiej ilości wrzącej wody rozpuścić dokładnie 5 łyżeczek żelatyny. Żelatynę przelać po mału do masy serkowej, dokładnie wymieszać.

Masę przelać do 2-4 foremek/ salaterek / małych filiżanek.

Odstawić do lodówki do stężenia.

Jeśli chcemy wyjmować potem serniczki na talerz, należy nasmarować naczynka cienką warstwą oleju, dzięki czemu serniczki wyjdą potem bez problemu, kiedy odwrócimy foremkę do góry nogami - wystarczy lekkie podważenie nożem z boku.
 

Załączniki

  • serniczki.JPG
    serniczki.JPG
    86.3 KB · Wyświetleń: 0

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,971
2,898
113
Jakie apetyczne
lecker.gif
, a czy takim deserem wieczorem po oczach walić to można
icon_lol.gif
, gdyby nie tak póżna pora, to byłabym w kuchni.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Można też z galaretką odpowiednia do owoców robić
icon_wink.gif
tu np. truskawkowa
icon_wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dziękuję, Mario
icon_biggrin.gif
Nie chciałam walić, tylko tak subtelnie podrażnić
fiesgrins.gif
, połaskotać, nazwijmy to
fiesgrins.gif


Dziękuję, Orelio!
icon_smile.gif
Tak, to taka żelatyna, która się tylko rozpuszcza we wrzątku (np. Oetker)

Ilonka: też o tym myślałam, ale chciałam zachować naturalny smak truskawek, żeby galaretka go nie zakłóciła. Galaretkę miło będzie powitać w sezonie zimowym, kiedy mało jest świeżych owoców, a truskawki kosztują po 8 zł za 2 sztuki
icon_wink.gif
nie nadają się zupełnie
icon_sad.gif


 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
rofl.gif

Ja robie serki z galaretką, bo jakoś zawsze boję się spróbować powalczyć z zelatyną (kiedys, kiedyś
icon_razz.gif
coś rodzicom robiłam i mi takie niesympatyczne glutki wyszły - i sie bojam od tamtego czasu
fiesgrins.gif
)
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Gorącej żelatyny nie można wlewać do zimnej masy. Temperatury nie mogą być tak przeciwne. Masa musi być w temp. pokojowej, żelatyna nie-wrzątek. I powoli, powoli, cały czas energicznie mieszając. I będzie dobrze
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Kiedyś powalcze jeszcze
icon_razz.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
W sytuacji beznadziejnej
icon_wink.gif
trzeba po prostu przetrzeć całą masę przez sitko - szybko i bez problemu idzie. wiem, bo też mi się zdarzały glutki - do czasu , gdy nie zaobserwowałam, skąd one pochodzą: gorącą żelatyna, jak wpada do zimnej masy, błyskawicznie zastyga - właśnie w małe kuleczki.

Ja nie tylko tutaj ten rodzaj żelatyny stosuję.
pfeif2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Całkiem możliwe, ze to to. Ja robiła tamto coś już daaawno (nawet nie pamietam co to bylo - chyba jakiś krem do biszkoptu
gruebel_2.gif
).
Przy okazji spróbuję
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Aż zastygną
gruebel_2.gif

icon_mrgreen.gif


Pewnie koło 4-5 godzin
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A proszę
icon_mrgreen.gif

To super, że mężu
icon_wink.gif
smakowało
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Orelio, ogromnie się cieszę!
icon_biggrin.gif


Guciu, co Ty mówisz?! Twoje są bardzo apetyczne!
bussi.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy