- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Najprostsze mini - serniczki truskawkowe
2 serki homogenizowane waniliowe ( każdy po 200g )
garść truskawek ( lub innych owoców)
5 łyżeczek żelatyny
Truskawki zmiksować drobno blenderem, dodać serki, wymieszać.
W niewielkiej ilości wrzącej wody rozpuścić dokładnie 5 łyżeczek żelatyny. Żelatynę przelać po mału do masy serkowej, dokładnie wymieszać.
Masę przelać do 2-4 foremek/ salaterek / małych filiżanek.
Odstawić do lodówki do stężenia.
Jeśli chcemy wyjmować potem serniczki na talerz, należy nasmarować naczynka cienką warstwą oleju, dzięki czemu serniczki wyjdą potem bez problemu, kiedy odwrócimy foremkę do góry nogami - wystarczy lekkie podważenie nożem z boku.

2 serki homogenizowane waniliowe ( każdy po 200g )
garść truskawek ( lub innych owoców)
5 łyżeczek żelatyny
Truskawki zmiksować drobno blenderem, dodać serki, wymieszać.
W niewielkiej ilości wrzącej wody rozpuścić dokładnie 5 łyżeczek żelatyny. Żelatynę przelać po mału do masy serkowej, dokładnie wymieszać.
Masę przelać do 2-4 foremek/ salaterek / małych filiżanek.
Odstawić do lodówki do stężenia.
Jeśli chcemy wyjmować potem serniczki na talerz, należy nasmarować naczynka cienką warstwą oleju, dzięki czemu serniczki wyjdą potem bez problemu, kiedy odwrócimy foremkę do góry nogami - wystarczy lekkie podważenie nożem z boku.