wg mnie ten kurczak nie potrzebuje zadnych przypraw...
a powiedz mi czy jak go natarlas, to w wilgotnych miejscach nie wchlonal soli? bo ja swojego zamarynowalam dzien wczesniej i jednak skorka byla malo zjadliwa...
Nie wchłonął, bo sobie trochę poleżał taki pocytryniony - wcześniej go po umyciu wytarłam papierowym ręcznikiem. Nam bardzo smakował.
katek @ 16 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=396034Też zrobiłam - był pyszny.![]()
Mam jednak małe pytanie - jaka była skórka u Waszych kurczków. Moja przypominała mi cienki, chrupiący pergamin. Może to zasługa długości pieczenia - kurak ważył ponad 2 kilo /mniejszych w sklepie nie mieli/.U mnie na kurczaku też trochę była pergaminowa. Ale kaczka robiona tym sposobem była doskonała. Może to dlatego, że kurczak jest chudszy, a kaczka ma sporo tłuszczu pod skórą. Kaczkę oprócz skropienia cytryną w środku natarłam majerankiem.
marghe @ 16 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=396354Naprawdę żadnych przypraw, żadnych ziół?
a gdybym jednak dodała, to popsułoby to smak?Nie popsułoby, imho jest to nawet pożądane. Zrobiłam przedwczoraj kurczaka wg tego przepisu i rzeczywiście mięso było soczyste, ale smaku brakowało![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.