Najprostszy sposob na kurczaka

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
Simona @ 9 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=501529Graz, carbo pisala wyzej ze robila udka i wyszly dobre.
Ale udka są w skórze, a piersi gołe. Też jestem ciekawa czy nie zrobią się suche.
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Wczoraj znów raczyliśmy nasze brzuszki kurczakiem. Tym razem osuszonego natarłam mieszanką z majeranku, pieprzu cytrynowego i ostrej papryki, a do środka załadowałam kilka połówek czosnku (za mało, jak się okazało przy dzieleniu
icon_smile.gif
). Kurczak był 2 kilogramowy piekłam go z każdej strony po 40 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia włączyłam grill.
Do kurczaka podałam dwie michy sałatki - zainspirowała mnie do nich Marghe .
Było BARDZO smacznie.

P.S. Następnym razem czosnek lekko posolę, przed załadowaniem go do środka.
 

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
Kurak przyzadzony weglug tego przepisu goscil dzisiaj na naszym stole.
Baaardzo nam smakowal,wyszedl miekki,soczysty,wprost rozplywal sie w ustach
lecker.gif

Bede czesto powtarzac.
Serdecznie dziekuje za przepis
cvety.gif
 

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
owszem mięciutki, rozpływał się ale od spodu był blady i dlatego sa mało chrupiącej skórki, pieczony na stelażu lub rożnie jest cały rumiany, chyba że robiłam coś nie tak.
Już doczytałąm, nie obróciłam go, następnym razem obrócę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ulla1

Member
Maj 27, 2008
29
0
0
to lubię...łatwo i szybko!
zabieram się do "roboty" (dużo jej nie ma)
dam znać jak smakował...
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
az niechce mi sie wierzyc ze tylko sol i jest pyszny ......... hmm powiem szczerze ze boje sie wyprobowac ten przepis a zagladalam juz nieraz i sie zastanawialam czy nie zrobic
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Moni, nie bój się. Zapewniam, ze jest pyszny, nawet bez żadnych innych przypraw
icon_wink.gif
W dodatku w środku miękki i soczysty
icon_wink.gif

Dodatkowe wzbogacenie przepisu o przyprawy - to wariacje na temat, które urozmaicają tego kuraka z soli
icon_mrgreen.gif


P.S. Żeby nie był blady, trzeba go odwrócić w połowie pieczenia
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
dzieki Akulko hmmm na niedziele go planowalam ale wymieklam i przygotowalam po swojemu ... musze sie w koncu przekonac jak inni robili to mnie tez powinien wyjsc. no tak latwo powiedziec ale obawy nadal sa :/:/
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Tylko go nie przepiecz
icon_wink.gif
On jest chrupiący i ma zarumieniona skórkę ale bledszą niz normalnie <taką bardziej wpadającą w róż> Nie ma sensu go zostawiać dłużej w piekarniku na dodatkowe zdrowaśki
icon_mrgreen.gif

Spróbuj, a nie pożałujesz
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Namawiasz, namawiasz i chyba niemam wyboru ... musze zrobic tego kuraka na niedziele.
A moge go chili potraktowac ??
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Czym tylko chcesz
icon_wink.gif
Kwestia smaku
daumen.gif
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
zrobilam. smakowalo
icon_biggrin.gif

choc w niektorych miejscach byl slony, niestety:/
 

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
chciałabym teraz zrobić na urodziny córki kaczkę na soli, nie mam doswiadczenia z kaczką ale boję sie aby sucha nie wyszła. Kaczkę trzeba podlewać a piekąc na soli raczej ciężko, czy może odpisać mi ktoś kto piekł kaczkę na soli (czy nie wyszła sucha?), zastanawiam sie też jaka sałatka lub surówka pasowałaby do tej kaczki.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy