Naleśniki budyniowe z owocami.*

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
nale_nik.jpg

Na ciasto :

2 jajka
szklanka mleka
szklanka wody
budyń śmietankowy bądź waniliowy
10 łyżek mąki pszennej
8 łyżek mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju (opcjonalnie)
szczypta soli

Składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto i koniecznie odstawiamy na 30 minut do odstania. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę mleka.

Farsz:

Budyń waniliowy, maliny, cukier waniliowy.

Smacznego!

Załączniki

• nale_nik.jpg
    nale_nik.jpg
    546 KB · Wyświetleń: 7

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Tak Margot, do ciasta pierw dajemy budyń w proszku, normalnie na podobieństwo mąki, a do farszu - ugotowany i przestudzony budyń (jak jest chwilę przestudzony to wtedy robi się ciut twardszy i nie wypływa.)
Odkąd odkryłyśmy z mamą ten sposób, nie robimy innych naleśników już wogóle. Te wychodzą mięciutkie, pachnące i przede wszystkim świetnie się smażą i odwracają
icon_smile.gif
Smacznego.

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
U nas zawsze idzie duża porcja, z tego co podałam powinno wyjść 10 sztuk, takich grubszych
icon_smile.gif

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Olcieek - tak da się. Naleśniki z tego przepisu mają to do siebie, że nie rwią się i nie pękają. Co więcej, jeśli włożysz jako dodatek w nie owoce które puszczają sok. np. porzeczki czy maliny - ciasto nie przepuszcza go
icon_smile.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Zarobiłam ciasto na te naleśniki i ubolewam nad koniecznością odczekania 30 min, bo jeszcze nic nie jadłam i kiszki mi marsza grają
icon_wink.gif
Mam nadzieję, że wyjdą smaczne naleśniki
daumen.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Cantiq... te naleśniki są rewelacyjne, dziękuję!
anbetung.gif

Jak dla mnie najlepsze naleśniki jakie zrobiłam, przebiły nawet te Gordona Ramsaya. Ciasto wyszło bardzo rzadkie, więc mogłam usmażyć naprawdę cieniutkie, takie jak lubię. Podałam z budyniem śmietankowym, a na wierzchu polałam advocatem
icon_mrgreen.gif
Pycha.

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Lud! Cieszę się, że naleśniki Ci posmakowały!
icon_redface.gif

Ja je osobiście uwielbiam
mniam.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Ja zawsze lekko smaruję patelnię oliwą przed smażeniem pierwszego naleśnika. Potem już w ogóle nie dodaję oleju, do ciasta też
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy