Przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia świata - kuchnia chińska"
Naleśniki kokosowe z bananami
składniki:
na ciasto:
1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
165 ml mleczka kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
na nadzienie:
4 duże banany
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
sok i skórka z 1 limonki
wiórki kokosowe do posypania
Zmiksować dokładnie składniki ciasta, tak aby miały konsystencję gęstej śmietany. Smażyć na złoty kolor.
Banany pokroić w grubsze plasterki, rozgrzać masło na patelni, dorzucić banany, wsypać cukier i smażyć na średnim pgniu, delikatnie mieszając. Gdy banany zaczną brązowieć, dodać sok z limonki.
Naleśniki przekładać kawałkami bananów, polewać sosem z patelni i podawać na gorąco, posypane wiórkami kokosowymi i startą skórką z limonki.
DOBRA RADA (z książeczki):
Do przygotowania deseru można zamiast bananów użyć jabłek - należy wybrać do tego celu miękkie i soczyste owoce, które trzeba zesmażać na patelni.
Naleśniki kokosowe z bananami
składniki:
na ciasto:
1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
165 ml mleczka kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
na nadzienie:
4 duże banany
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
sok i skórka z 1 limonki
wiórki kokosowe do posypania
Zmiksować dokładnie składniki ciasta, tak aby miały konsystencję gęstej śmietany. Smażyć na złoty kolor.
Banany pokroić w grubsze plasterki, rozgrzać masło na patelni, dorzucić banany, wsypać cukier i smażyć na średnim pgniu, delikatnie mieszając. Gdy banany zaczną brązowieć, dodać sok z limonki.
Naleśniki przekładać kawałkami bananów, polewać sosem z patelni i podawać na gorąco, posypane wiórkami kokosowymi i startą skórką z limonki.
DOBRA RADA (z książeczki):
Do przygotowania deseru można zamiast bananów użyć jabłek - należy wybrać do tego celu miękkie i soczyste owoce, które trzeba zesmażać na patelni.