Na pierwszy przepis, żeby wkupić się w Wasze łaski... =)
Potrawa zupełnie z głowy, wymyślona w dniu zupełnego lenistwa (pt. 'o nie ma mowy.... nie ide do zadnego sklepu') po przejrzeniu wyjedzonych szafek i wiejącej pustką lodówki
Porcja na sycący obiad dla dwóch osób (a drugą była moja mama, zasmakowała w wynalazku!)
Ciasto na naleśniki
Pól szklanki mąki pszennej
Pół szklanki mąki razowej
ćwierć łyżeczki soli
łyżka oliwy z oliwek
trzy łyżki jogurtu naturalnego
Jajko
3 łyżki płatków owsianych
ok. 1/3 szklanki wody (wiadomo-nalesnikowo, do odpowiedniej konsystencji
)
Zmiksować wszystko.
Farsz
Saszetka ugotowanej kaszy gryczanej (choć to trochę za dużo tak naprawdę, ale 3/4 saszetki kiepsko brzmi
)
Cebulka i szczypiorek (poszatkowane)
Dwie łyżki musztardy
Dwie łyżki jogurtu naturalnego
Ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę
Trochę pieprzu i ziół prowansalskich
Wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszać.
Usmażyć naleśniki z przygotowanego ciasta, następnie na każdym wyłożyć farsz i zwinąć w rulonik. Ułożyć wszystkie obok siebie na nagrzanej już patelni, przykryć i dosmażyć jeszcze ok. 5 minut.
Poniżej zdjęcie
Potrawa zupełnie z głowy, wymyślona w dniu zupełnego lenistwa (pt. 'o nie ma mowy.... nie ide do zadnego sklepu') po przejrzeniu wyjedzonych szafek i wiejącej pustką lodówki

Porcja na sycący obiad dla dwóch osób (a drugą była moja mama, zasmakowała w wynalazku!)
Ciasto na naleśniki
Pól szklanki mąki pszennej
Pół szklanki mąki razowej
ćwierć łyżeczki soli
łyżka oliwy z oliwek
trzy łyżki jogurtu naturalnego
Jajko
3 łyżki płatków owsianych
ok. 1/3 szklanki wody (wiadomo-nalesnikowo, do odpowiedniej konsystencji

Zmiksować wszystko.

Farsz
Saszetka ugotowanej kaszy gryczanej (choć to trochę za dużo tak naprawdę, ale 3/4 saszetki kiepsko brzmi

Cebulka i szczypiorek (poszatkowane)
Dwie łyżki musztardy
Dwie łyżki jogurtu naturalnego
Ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę
Trochę pieprzu i ziół prowansalskich
Wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszać.
Usmażyć naleśniki z przygotowanego ciasta, następnie na każdym wyłożyć farsz i zwinąć w rulonik. Ułożyć wszystkie obok siebie na nagrzanej już patelni, przykryć i dosmażyć jeszcze ok. 5 minut.
Poniżej zdjęcie
