- Wrz 19, 2004
- 30,775
- 4,835
- 113
Trudno mi dziś dociec skąd ten przepis, ale 2004-07-07 wpisałam go do Mniamowej książki z przepisami użytkowników forum i kopię mam do dziś.
Potrawę co jakiś czas robię, jest smaczne i wydajna. Przepis brzmiał tak:
Naleśniki siedmiogrodzkie
1,5 godz. | bardzo łatwe | porcje: 4 -6
Zapiekanka z pasków naleśnikowych i kurczaka pod beszamelem!
średni kurczak,
pęczek jarzynki /bez kapusty/,
10 nalesników,
2-3 cebule,
2-3 czerwone papryki,
sol,pierz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, czosnek,
2 płaskie łyżki mąki,
3-4 łyżki masła,
szklanka smietany 18%,
15 dkg startego sera.
Kurczaka umyć, pokroić na części, zalać niewielką ilością wrzątku, udusić do miękkości dodając w połowie duszenia obrane i pokrojone jarzyny. Jak mięso już miękkie, wyjąc z wywaru, usunąć kości i skórę, pokroić w kostkę. Rosół zachować.
Na patelni usmażyć na 2 łyżkach masła pokrojone w talarki cebule i papryki pokrojone w paski, dodać mięso, przyprawy i naleśniki pokrojone w 1 - 1,5 cm pasy . Wymieszać i ułożyć w natłuszczonej kamionce do zapiekania.
Z mąki, pozostałego masła, śmietany i wywaru z kurczaka sporządzić średnio gęsty sos beszamelowy /masło z mąką rozgrzać mocno na patelni, chwilę prażyć, rozprowadzić porcjami zimnej śmietany i schłodzonego wywaru z kurczaka mieszając, aby nie było grudek, dodać odrobinę soli lub wegety, pieprz, zagotować regulując gęstość pozostałym rosołem/.
Sosem zalać mieszankę naleśników z mięsem i warzywami, posypać żółtym serem, zapiec krótko do zrumienienia w gorącym piekarniku (180 stopni, ok. 25 minut).
Podawać z zieloną sałatą i winegretem.
Moje uwagi
Do zapiekanki można też użyć resztki pieczeni, kurczaka pieczonego, ew. wołowiny z rosołu .
Do sosu dodaję czasem jeszcze garść dobrego sera i trochę pokrojonej natki.
Naleśniki siedmiogrodzkie
1,5 godz. | bardzo łatwe | porcje: 4 -6
Zapiekanka z pasków naleśnikowych i kurczaka pod beszamelem!
średni kurczak,
pęczek jarzynki /bez kapusty/,
10 nalesników,
2-3 cebule,
2-3 czerwone papryki,
sol,pierz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, czosnek,
2 płaskie łyżki mąki,
3-4 łyżki masła,
szklanka smietany 18%,
15 dkg startego sera.
Kurczaka umyć, pokroić na części, zalać niewielką ilością wrzątku, udusić do miękkości dodając w połowie duszenia obrane i pokrojone jarzyny. Jak mięso już miękkie, wyjąc z wywaru, usunąć kości i skórę, pokroić w kostkę. Rosół zachować.
Na patelni usmażyć na 2 łyżkach masła pokrojone w talarki cebule i papryki pokrojone w paski, dodać mięso, przyprawy i naleśniki pokrojone w 1 - 1,5 cm pasy . Wymieszać i ułożyć w natłuszczonej kamionce do zapiekania.
Z mąki, pozostałego masła, śmietany i wywaru z kurczaka sporządzić średnio gęsty sos beszamelowy /masło z mąką rozgrzać mocno na patelni, chwilę prażyć, rozprowadzić porcjami zimnej śmietany i schłodzonego wywaru z kurczaka mieszając, aby nie było grudek, dodać odrobinę soli lub wegety, pieprz, zagotować regulując gęstość pozostałym rosołem/.
Sosem zalać mieszankę naleśników z mięsem i warzywami, posypać żółtym serem, zapiec krótko do zrumienienia w gorącym piekarniku (180 stopni, ok. 25 minut).
Podawać z zieloną sałatą i winegretem.
Moje uwagi
Do zapiekanki można też użyć resztki pieczeni, kurczaka pieczonego, ew. wołowiny z rosołu .
Do sosu dodaję czasem jeszcze garść dobrego sera i trochę pokrojonej natki.