- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Naleśniki Suzette
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 Kuchnia francuska II
Porcja dla 6 osób.
Ciasto:
200 g maki,
500 ml mleka,
2 łyżki stopionego masła,
3 jaja,
sól,
2 lyzki masła do smażenia.
Sos:
100 g masła,
15 kostek cukru,
3 sparzone wrzątkiem pomarańcze,
3 łyżki likieru Cointreau,
3 łyżki koniaku,
3 łyżki wody.
1. Mąkę i sól przesiać do miski. Wbić jaja i stopniowo dolewając mleko, wyrabiać na jednolitą masę. Odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu wlać stopione masło i starannie wymieszać ciasto.
2. Na niewielkiej ilości masła usmażyć 18 cienkich naleśników, które układać jeden na drugim, na talerzu.
3. Kostki cukru mocno otrzeć o skórkę pomarańczy. Z pomarańczy wycisnąć sok.
Cukier przełożyć na rozgrzaną patelnię, zalać wodą i lekko zazłocić na wolnym ogniu. Dodać masło podzielone na małe kawałeczki, a gdy się roztopi, wlać sok pomarańczowy i likier. Starannie wymieszać.
4. Naleśniki zdejmować z talerza przy pomocy łyżki i widelca, układać je na patelni z gorącym sosem i składać na czworo. Polać koniakiem, zapalić i podawać płonące, prosto z patelni.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 Kuchnia francuska II
Porcja dla 6 osób.
Ciasto:
200 g maki,
500 ml mleka,
2 łyżki stopionego masła,
3 jaja,
sól,
2 lyzki masła do smażenia.
Sos:
100 g masła,
15 kostek cukru,
3 sparzone wrzątkiem pomarańcze,
3 łyżki likieru Cointreau,
3 łyżki koniaku,
3 łyżki wody.
1. Mąkę i sól przesiać do miski. Wbić jaja i stopniowo dolewając mleko, wyrabiać na jednolitą masę. Odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu wlać stopione masło i starannie wymieszać ciasto.
2. Na niewielkiej ilości masła usmażyć 18 cienkich naleśników, które układać jeden na drugim, na talerzu.
3. Kostki cukru mocno otrzeć o skórkę pomarańczy. Z pomarańczy wycisnąć sok.
Cukier przełożyć na rozgrzaną patelnię, zalać wodą i lekko zazłocić na wolnym ogniu. Dodać masło podzielone na małe kawałeczki, a gdy się roztopi, wlać sok pomarańczowy i likier. Starannie wymieszać.
4. Naleśniki zdejmować z talerza przy pomocy łyżki i widelca, układać je na patelni z gorącym sosem i składać na czworo. Polać koniakiem, zapalić i podawać płonące, prosto z patelni.