Mamy je u nas?Reniu, cieszę się, że Ci zasmakowały . Ja już nawet pędzelkiem nie natłuszczam patelni.
Edit: polecam też placki ziemniaczane wg pani Neli.
DziękujęNalesniki wiedenskie (proporcja na 4 porcje):
125 g maki, szklanka mleka, 4 jajka, 250 g jablek, 60 g cukru, 30 g stopionego tluszczu, sol cukier krysztal do posypania.
Wykonanie: zoltka utrzec z cukrem do bialoci i mieszajac dodawac stopniowo make i mleko az bedzie gladkie, plynne ciasto, wtedy dodac obrane i starte na grubych oczkack jablka i ubita sztywno piane, delikatnie wymieszac.
Mala patelnie posmarowac stopionym tluszczem i smazyc nalesniki po obu stronach. Posypac curem i podawac.
(mysle, ze ten tluszcz to chyba maslo, ale nie zawsze wypadalo pisac "maslo")
Zrodlo:
Maciej Halbanski - Co jedza nad Dunajem. Wyd. Watra 1977.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia