Naleśniki wg Anieli Rubinstein*

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,624
2,494
113
Po prostu odlot, pyszne, pyszne i takie pyszne :lecker::lecker::lecker:
Teraz już chyba tylko takie będę robić. Bardzo ładnie się smażą i takie żółciutkie. Patelnia natłuszczana też tylko pędzelkiem jak u Yrsy.

naleśnik1.jpg
naleśniki2.2.jpg
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113
Reniu, cieszę się, że Ci zasmakowały :). Ja już nawet pędzelkiem nie natłuszczam patelni.

Edit: polecam też placki ziemniaczane wg pani Neli.
 
  • Like
Reakcje: reniam_123

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,481
69
48
Nalesniki wiedenskie (proporcja na 4 porcje):
125 g maki, szklanka mleka, 4 jajka, 250 g jablek, 60 g cukru, 30 g stopionego tluszczu, sol cukier krysztal do posypania.

Wykonanie: zoltka utrzec z cukrem do bialoci i mieszajac dodawac stopniowo make i mleko az bedzie gladkie, plynne ciasto, wtedy dodac obrane i starte na grubych oczkack jablka i ubita sztywno piane, delikatnie wymieszac.

Mala patelnie posmarowac stopionym tluszczem i smazyc nalesniki po obu stronach. Posypac curem i podawac.
(mysle, ze ten tluszcz to chyba maslo, ale nie zawsze wypadalo pisac "maslo")

Zrodlo:
Maciej Halbanski - Co jedza nad Dunajem. Wyd. Watra 1977.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,420
4,666
113
Nalesniki wiedenskie (proporcja na 4 porcje):
125 g maki, szklanka mleka, 4 jajka, 250 g jablek, 60 g cukru, 30 g stopionego tluszczu, sol cukier krysztal do posypania.

Wykonanie: zoltka utrzec z cukrem do bialoci i mieszajac dodawac stopniowo make i mleko az bedzie gladkie, plynne ciasto, wtedy dodac obrane i starte na grubych oczkack jablka i ubita sztywno piane, delikatnie wymieszac.

Mala patelnie posmarowac stopionym tluszczem i smazyc nalesniki po obu stronach. Posypac curem i podawac.
(mysle, ze ten tluszcz to chyba maslo, ale nie zawsze wypadalo pisac "maslo")

Zrodlo:
Maciej Halbanski - Co jedza nad Dunajem. Wyd. Watra 1977.
Dziękuję :)
 

Jaska

Well-known member
Lut 6, 2022
1,838
2,177
113
Zrobione i będzie powtórka! Teściowej bardzo pasują, bo są mięciutkie (miękkie to za mało powiedziane). Smażyłam na dużej patelni i pomyślałam, że dobre byłyby do zrobienia krokietów.
Pyszne są! W mnie w wersji z wiejską śmietaną.
 

Załączniki

  • 1676127506824712121122590314503.jpg
    1676127506824712121122590314503.jpg
    169.3 KB · Wyświetleń: 14
  • Like
Reakcje: Margot

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Też bardzo lubię te naleśniki. Ostatnio robię tylko właśnie z tego przepisu.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,373
3,648
113
Ostatnio mam fazę na naleśniki Suzette i korzystam głównie z tego przepisu. Robiłam je na zwykłej osiemnastce, ale też na kremówce. Zawsze dolewam trochę wody lub mleka do śmietany, by ją dopełnić do całej szklanki. Bardzo smaczne.
EDIT:
IMG_20230301_185911.jpg
 
Ostatnia edycja:
  • Like
Reakcje: Aniutka