- Mar 9, 2008
- 302
- 2
- 16
Bardzo smaczny deser - i do tego efektownie wygląda
Przepis z książki "Dzieci gotują.Kuchnie świata" .
Składniki :
ciasto :
* 3 łyżki mąki kukurydzianej
* 1/4 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżka cukru
* pół szklanki mleka
* 2 jajka
* szczypta soli
* masło do smażenia
polewa :
* 1 czekolada gorzka lub mleczna
* 1/4 szklanki wody
farsz :
* 4 banany
* 4 łyżki cukru pudru
* sok z 1 cytryny
* 2 łyżki masła
do posypania :
* 3 łyżki wiórków kokosowych
Do miski wlać mleko , dodać cukier, jajka , mąki i sól , zmiksować dokładnie składniki ciasta - powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
[musiałam dosypać 3 łyżeczki mąki , bo było za rzadkie]. Z gotowego ciasta usmażyć na maśle naleśniki [ wyszło mi 6 placków ].
Przygotować nadzienie : banany obrać i pokroić na grube plastry . Na patelni rozgrzać masło , dodać pokrojone banany i cukier puder , zamieszać , smażyć do zbrązowienia. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać .
Na plackach rozsmarować po czubatej łyżce nadzienia , zwijać w rulony , ułożyć na talerzu . Do rondelka wlać wodę i wrzucić połamaną na kawałki czekoladę . Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia . Gotową polewą polać zwinięte naleśniki , następnie posypać wiórkami kokosowymi .

Składniki :
ciasto :
* 3 łyżki mąki kukurydzianej
* 1/4 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżka cukru
* pół szklanki mleka
* 2 jajka
* szczypta soli
* masło do smażenia
polewa :
* 1 czekolada gorzka lub mleczna
* 1/4 szklanki wody
farsz :
* 4 banany
* 4 łyżki cukru pudru
* sok z 1 cytryny
* 2 łyżki masła
do posypania :
* 3 łyżki wiórków kokosowych
Do miski wlać mleko , dodać cukier, jajka , mąki i sól , zmiksować dokładnie składniki ciasta - powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
[musiałam dosypać 3 łyżeczki mąki , bo było za rzadkie]. Z gotowego ciasta usmażyć na maśle naleśniki [ wyszło mi 6 placków ].
Przygotować nadzienie : banany obrać i pokroić na grube plastry . Na patelni rozgrzać masło , dodać pokrojone banany i cukier puder , zamieszać , smażyć do zbrązowienia. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać .
Na plackach rozsmarować po czubatej łyżce nadzienia , zwijać w rulony , ułożyć na talerzu . Do rondelka wlać wodę i wrzucić połamaną na kawałki czekoladę . Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia . Gotową polewą polać zwinięte naleśniki , następnie posypać wiórkami kokosowymi .