Naleśniki z mąki ryżowej

Amber

Member
Mar 25, 2009
3,273
0
0
200 g mąki ryżowej
150 ml mleka kokosowego
łyżka miękkiego masła
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier z prawdziwą wanilią
szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać łyżką na gładką masę ( lub za pomocą miksera).
Ciasto będzie bardziej gęste niż na klasyczne naleśniki.
Patelnię smarować olejem kokosowym (lub oliwą) za pomocą pędzelka, bardzo cieniutką warstwą.
Łyżką wykładać porcje ciasta i rozprowadzać na powierzchni patelni.
Czekać,aż placek się przypiecze,dopiero przekładać go na drugą stronę(inaczej się połamie).
Jeżeli będzie bardzo cienki,smażyć go tylko z jednej strony.
Układać na talerzu i podawać z ulubioną konfiturą,owocami lub miodem.
Smacznego!
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Dziękuję bardzo za przepis
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,406
3,704
113
Pierwszy raz się spotykam z tym, by w cieście naleśnikowym był proszek do pieczenia. Naprawdę jest niezbędny i to w tak dużych ilościach?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Nie wiem jak w tym przepisie, ale wydaje mi sie, ze jadlam podobne nalesniki w wersji wytrawnej i byly bez proszku.

Bardzo dobre byly w wersji nalesnik a do tego jakis cos curry z owocami morza.