- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Naleśniki z mangold
Ciasto na naleśniki
3 jajka (180 g)
szczypta soli
120 g mąki
300 ml mleka
masło do smażenia
2 bakłażany
1 cebula (80 g)
1 ząbek czosnku
250 g mangold
250 g pomidorów
150 g bulionu
250 startego żółtego sera
sól i pieprz
4 łyżki oleju
majeranek
1.Mieszamy wszystkie składniki na naleśniki. Odstawiamy na 30 minut.
2.Bakłażany kroimy w 1/2 kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Z mangoldu wycinamy łodygi, które kroimy w drobną kostkę, a liście na większe kawałki. Z pomidorów pozbywamy się szypułek, następnie kroimy na 1 cm kostkę.
3.Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy cebulę a po chwili czosnek i pokrojone łodygi mangold, solimy i pieprzymy, dolewamy bulionu i dusimy ok 8 minut.Dodajemy liście mangold oraz bakłażan. Dusimy następne 4 minuty. Na koniec dodajemy starty żółty ser.
4.Na mniejszej patelni ( teflonowej) roztapiamy niewielką ilość masła. Wylewamy niewielką ilość ciasta naleśnikowego, Na delikatnie upieczonego naleśnika rozsmarowujemy cienko warstwę uduszonego mangoldu. Wszystko polewamy jeszcze raz cieniutko ciastem naleśnikowym. Obracamy na drugą stronę.
5.Na połowę upieczonego naleśnika nakładamy pokrojone w kostkę pomidory i posypujemy świeżym majerankiem.
Ps Wychodzi ok 8 naleśników
Ps 2 Przepis pochodzi z czasopisma essen & trinken

Ciasto na naleśniki
3 jajka (180 g)
szczypta soli
120 g mąki
300 ml mleka
masło do smażenia
2 bakłażany
1 cebula (80 g)
1 ząbek czosnku
250 g mangold
250 g pomidorów
150 g bulionu
250 startego żółtego sera
sól i pieprz
4 łyżki oleju
majeranek
1.Mieszamy wszystkie składniki na naleśniki. Odstawiamy na 30 minut.
2.Bakłażany kroimy w 1/2 kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Z mangoldu wycinamy łodygi, które kroimy w drobną kostkę, a liście na większe kawałki. Z pomidorów pozbywamy się szypułek, następnie kroimy na 1 cm kostkę.
3.Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy cebulę a po chwili czosnek i pokrojone łodygi mangold, solimy i pieprzymy, dolewamy bulionu i dusimy ok 8 minut.Dodajemy liście mangold oraz bakłażan. Dusimy następne 4 minuty. Na koniec dodajemy starty żółty ser.
4.Na mniejszej patelni ( teflonowej) roztapiamy niewielką ilość masła. Wylewamy niewielką ilość ciasta naleśnikowego, Na delikatnie upieczonego naleśnika rozsmarowujemy cienko warstwę uduszonego mangoldu. Wszystko polewamy jeszcze raz cieniutko ciastem naleśnikowym. Obracamy na drugą stronę.
5.Na połowę upieczonego naleśnika nakładamy pokrojone w kostkę pomidory i posypujemy świeżym majerankiem.
Ps Wychodzi ok 8 naleśników
Ps 2 Przepis pochodzi z czasopisma essen & trinken
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: