- Lis 24, 2006
- 26
- 0
- 0
Naleśniki z musem dyniowym na ok. 5 por.
Smażymy tradycyjne naleśniki.
600 g dyni obieramy, usuwamy pestki, włókna i kroimy w kostkę. Gotujemy ok. 30 min. W tym czasie w osobnym garnuszku gotujemy 300 ml soku pomarańczowego,2 łyżki miodu, otartą skórkę z pomarańczy- 15 min aż zgęstnieje. Ugotowaną dynię rozgniatamy(może być tłuczek do ziemniaków lub widelec), mieszamy z sokiem, dodajemy ok. 120 g twarogu, garść namoczonych rodzynek(lub figi). Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym farszem, składamy w koperty i układamy w żaroodpornym naczyniu. Dla lepszego smaku pokrywamy wiórkami masła, okraszamy delikatnie miodem i pestkami dyni. Wstawiamy na parę minut do nagrzanego piekarnika. Podajemy ze śmietanką podgrzaną z miodem i cynamonem, posypujemy uprażonymi migdałami
Smażymy tradycyjne naleśniki.
600 g dyni obieramy, usuwamy pestki, włókna i kroimy w kostkę. Gotujemy ok. 30 min. W tym czasie w osobnym garnuszku gotujemy 300 ml soku pomarańczowego,2 łyżki miodu, otartą skórkę z pomarańczy- 15 min aż zgęstnieje. Ugotowaną dynię rozgniatamy(może być tłuczek do ziemniaków lub widelec), mieszamy z sokiem, dodajemy ok. 120 g twarogu, garść namoczonych rodzynek(lub figi). Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym farszem, składamy w koperty i układamy w żaroodpornym naczyniu. Dla lepszego smaku pokrywamy wiórkami masła, okraszamy delikatnie miodem i pestkami dyni. Wstawiamy na parę minut do nagrzanego piekarnika. Podajemy ze śmietanką podgrzaną z miodem i cynamonem, posypujemy uprażonymi migdałami