- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki Neli Rubinstein
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki smietany
1/4 łyzeczki soli
2 jajka
3 łyzki stołowe oleju lub klarowanego masła (do smażenia)
mąkę ubić dokładnie z mlekiem, śmietaną i solą. Dodać jajka i dalej ubijać. Ciasto odstawić na 30 minut. Naleśniki smażyć na duzym ogniu na patelni srednicy 18 cm minimalnie wysmarowanej tłuszczem. Gdy naleśnik od spodu przyrumieni się na złocistobrązowy kolor, przewrócić go na druga stronę. Z kazdej strony powinien smażyć się przynajmniej 2 minuty.
Nadzienie
utarta skórka i sok z 3 cytryn
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
2 łyzki stołowe cukru pudru
3 łyżki stołowe brandy
wszystko to ubić na parze, gdy sos będzie na tyle gęsty, że bedzie się trzymał łyżki, spróbować. JEŚLI uznamy, że słodko-kwaśność jest dobrze wyważona, napełnić naleśniki farszem.
posypać cukrem pudrem, polać brandy i podpalić (ja tego ni zrobiłam)
Malgosimi: ja najpierw ubułam mikserem a potem postawilam w szklanej miseczce na garnku z gotującą się wodą. Bardzo ładnie gęstnieje
Polecam próbowanie w czasie mieszania, bo pyszne! UPS!
Własnie się zorientowałam, że źle zrozumiałam przepis i do tego lemon curd dodałam brandy, zamiast nim POLAĆ. No w każdym razie w wersji z brandy w środku jest pyszne. Następnym razem zrobię poprawnie
Gotowe nalesniki zniknely blyskawicznie (robilam z polowy porcji)!
Dodam, że były to moje pierwsze naleśniki zrobione wlasnorecznie (naprawdę)!!
nie umiem sfotografowac wnetrza nalesnikow, wiec wlozylam troche nadzienia do malej przezroczystej mieseczki, zebyscie mialy szanse je zobaczyc
(bardzo cienko smarowałam więc, wyglada jak pusty)
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki smietany
1/4 łyzeczki soli
2 jajka
3 łyzki stołowe oleju lub klarowanego masła (do smażenia)
mąkę ubić dokładnie z mlekiem, śmietaną i solą. Dodać jajka i dalej ubijać. Ciasto odstawić na 30 minut. Naleśniki smażyć na duzym ogniu na patelni srednicy 18 cm minimalnie wysmarowanej tłuszczem. Gdy naleśnik od spodu przyrumieni się na złocistobrązowy kolor, przewrócić go na druga stronę. Z kazdej strony powinien smażyć się przynajmniej 2 minuty.
Nadzienie
utarta skórka i sok z 3 cytryn
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
2 łyzki stołowe cukru pudru
3 łyżki stołowe brandy
wszystko to ubić na parze, gdy sos będzie na tyle gęsty, że bedzie się trzymał łyżki, spróbować. JEŚLI uznamy, że słodko-kwaśność jest dobrze wyważona, napełnić naleśniki farszem.
posypać cukrem pudrem, polać brandy i podpalić (ja tego ni zrobiłam)
Malgosimi: ja najpierw ubułam mikserem a potem postawilam w szklanej miseczce na garnku z gotującą się wodą. Bardzo ładnie gęstnieje


Gotowe nalesniki zniknely blyskawicznie (robilam z polowy porcji)!
Dodam, że były to moje pierwsze naleśniki zrobione wlasnorecznie (naprawdę)!!
nie umiem sfotografowac wnetrza nalesnikow, wiec wlozylam troche nadzienia do malej przezroczystej mieseczki, zebyscie mialy szanse je zobaczyc



(bardzo cienko smarowałam więc, wyglada jak pusty)