Naleśniki z nadzieniem cytrynowo-brandy

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Przepis pochodzi z książki Neli Rubinstein
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki smietany
1/4 łyzeczki soli
2 jajka
3 łyzki stołowe oleju lub klarowanego masła (do smażenia)

mąkę ubić dokładnie z mlekiem, śmietaną i solą. Dodać jajka i dalej ubijać. Ciasto odstawić na 30 minut. Naleśniki smażyć na duzym ogniu na patelni srednicy 18 cm minimalnie wysmarowanej tłuszczem. Gdy naleśnik od spodu przyrumieni się na złocistobrązowy kolor, przewrócić go na druga stronę. Z kazdej strony powinien smażyć się przynajmniej 2 minuty.

Nadzienie
utarta skórka i sok z 3 cytryn
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
2 łyzki stołowe cukru pudru
3 łyżki stołowe brandy

wszystko to ubić na parze, gdy sos będzie na tyle gęsty, że bedzie się trzymał łyżki, spróbować. JEŚLI uznamy, że słodko-kwaśność jest dobrze wyważona, napełnić naleśniki farszem.

posypać cukrem pudrem, polać brandy i podpalić (ja tego ni zrobiłam)

Malgosimi: ja najpierw ubułam mikserem a potem postawilam w szklanej miseczce na garnku z gotującą się wodą. Bardzo ładnie gęstnieje
icon_smile.gif
Polecam próbowanie w czasie mieszania, bo pyszne! UPS! :oops: Własnie się zorientowałam, że źle zrozumiałam przepis i do tego lemon curd dodałam brandy, zamiast nim POLAĆ. No w każdym razie w wersji z brandy w środku jest pyszne. Następnym razem zrobię poprawnie
icon_smile.gif

Gotowe nalesniki zniknely blyskawicznie (robilam z polowy porcji)!

Dodam, że były to moje pierwsze naleśniki zrobione wlasnorecznie (naprawdę)!!

nie umiem sfotografowac wnetrza nalesnikow, wiec wlozylam troche nadzienia do malej przezroczystej mieseczki, zebyscie mialy szanse je zobaczyc
icon_smile.gif

(bardzo cienko smarowałam więc, wyglada jak pusty)

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
img08176qs.jpg

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
czy mozna smietane na jogurt podmienic?

i co mi po takich nalesnikach, jak my bezmleczni
icon_sad.gif

choroba! ze tez na mnie musialo pasc!

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kermidt, naleśnik jak naleśnik, zrób go z jakiegoś innego przpisu, bo głównie chodzi o pyszne nadzienie (zupełnie nichcący, bo w oryginalnym przepisie brandy to one były polane, a ja dałam niechcący do środka :dump: - ale pyszne są w tej wersji)

acha, i na 100% bezmleczny? Ja przez 6 lat byłam na diecie bezmlecznej, a potem sie okazalo, ze mleko moge jak najbardziej, ale za to glutenu nie...

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Nalesnik jak nalesnik.
Ale jak masz make, jaja, mleko i jeszcze smietane
i wezmiesz z tego polowe skladnikow, to nie ma sie co ludzic. To samo nie wyjdzie
icon_sad.gif

on juz teraz bezmleczy na jakies 80%.
Moze jesc kielbasy, pasztety, kabanosy, troche mlecznej czekolady, ze 3 lyzki jogurtu (nawet naturalnego - nie te owocowe, gdzie jogurtu 2%, a reszta chemia)
Ale nie chce go specjalnie do mleka przyzwyczajac. Wiecej szkod jak korzysci to po co teraz zmieniac?
I jeszcze to jest alergia "przechodnia" czyli moga byc nawroty. Poza tym nieleczone pokarmowe wielokrotnie zwiekszaja ryzyko wystapienia astmy uczuleniowej, a to juz zagrozenie zycia.
Aj szkoda gadac.
Mleko na pewno. Moze przezyc o chlebie (kocha - wlasnie bagla suchego mial na kolacje :mrgreen: ) i wodzie, a sladowe ilosci mleka czy przetworow jeszcze 2 lata temu wykrywal.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Hmmm, strasznie łamliwe te naleśniki, pękają i niesmaczne
cry_1.gif

kruchy naleśnik a nie elastyczny to dziwaczny naleśnik
gruebel_2.gif

coś ta Nelli za bardzo potrafiła robić naleśniki
no_shakinghead.gif

mój mąż właśnie woła że się nie chcą samoistnie odklejać od patelni tylko trzeba im pomagać
baa.gif

Porażka
icon_mad.gif
nie ma to jednak jak sprawdzony przepis
fiesgrins.gif

Stanowczo za dużo soli
icon_sad.gif
a ja je właśnie wcian z budyńkiem
cry_1.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
bo to randy to moja pomylka, nie doczytalam wtedy przepisu - a ono jest tylko do flambirowania. czyli OK tez dla niepelnoletnich!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy