- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Naleśniki z pieczarkami - mieszki
Przepis znalazłem w internetowej Kwesti Smaku
http://www.onet.tv/nalesniki-z-grzybami-i-...54,3,klip.html#
Ciasto:
6 jajek
500 ml mleka i 250 ml mineralnej wody
400 g mąki
80 g rozpuszczonego masła
sól
Nadzienie:
500g pieczarek, 2 ząbki czosnku, cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 50 g masła, 400ml śmietany, łyżka mąki, 50g orzechów włoskich, łyżeczka soli i pieprzu, sok z jednej cytryny ,100g sera pecotino albo podobnego oraz żółty ser do posypania naleśników.
Kilka listków pory
1.Z podanych składników robimy ciasto i smażymy cienkie naleśniki.(Jak jest za gęste należy dodać wody mineralnej)
2.Pieczarki kroimy w dużą kostkę (jak są małe to tylko przekrawamy na połowę). Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i pietruszkę siekamy. Mąkę mieszamy z śmietaną.
3.Na masle bardzo krótko podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i po następnej minucie nie czekając, aż pieczarki puszczą sok wlewamy śmietanę z mąką,sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dusimy 5 minut, następnie dodajemy ser pecotino i posiekaną pietruszkę oraz orzechy. Mieszamy aż ser się rozpuści. Nadzienie studzimy do temp. ok 40 stopni.
4.Liść pory przekrawamy wzdłuż, na kilka cienkich pasków (będą służyć do wiązania mieszków) i zalewamy wrzącą wodą na 30 sekund.
5.Ma środek naleśnika nakładamy sporą porcję nadzienia, formujemy go w kształcie sakiewki i zawiązujemy listkiem pory.
6.Mieszki wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i posypujemy każdy z nich startym żółtym serem. Zapiekamy w temp 220 stopni przez 10 minut.
PS.Nadzienie jest genialne i może smiało służyć oddzielnie jako sos pieczarkowy.
PS 2. Potrawa powinna być raczej pieprzna.
Przepis znalazłem w internetowej Kwesti Smaku
http://www.onet.tv/nalesniki-z-grzybami-i-...54,3,klip.html#
Ciasto:
6 jajek
500 ml mleka i 250 ml mineralnej wody
400 g mąki
80 g rozpuszczonego masła
sól
Nadzienie:
500g pieczarek, 2 ząbki czosnku, cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 50 g masła, 400ml śmietany, łyżka mąki, 50g orzechów włoskich, łyżeczka soli i pieprzu, sok z jednej cytryny ,100g sera pecotino albo podobnego oraz żółty ser do posypania naleśników.
Kilka listków pory
1.Z podanych składników robimy ciasto i smażymy cienkie naleśniki.(Jak jest za gęste należy dodać wody mineralnej)
2.Pieczarki kroimy w dużą kostkę (jak są małe to tylko przekrawamy na połowę). Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i pietruszkę siekamy. Mąkę mieszamy z śmietaną.
3.Na masle bardzo krótko podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i po następnej minucie nie czekając, aż pieczarki puszczą sok wlewamy śmietanę z mąką,sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dusimy 5 minut, następnie dodajemy ser pecotino i posiekaną pietruszkę oraz orzechy. Mieszamy aż ser się rozpuści. Nadzienie studzimy do temp. ok 40 stopni.
4.Liść pory przekrawamy wzdłuż, na kilka cienkich pasków (będą służyć do wiązania mieszków) i zalewamy wrzącą wodą na 30 sekund.
5.Ma środek naleśnika nakładamy sporą porcję nadzienia, formujemy go w kształcie sakiewki i zawiązujemy listkiem pory.
6.Mieszki wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i posypujemy każdy z nich startym żółtym serem. Zapiekamy w temp 220 stopni przez 10 minut.



PS.Nadzienie jest genialne i może smiało służyć oddzielnie jako sos pieczarkowy.
PS 2. Potrawa powinna być raczej pieprzna.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: