Długo szukałam przepisu, który by mi podpasował i zawierał składniki, które najczęściej mam w domu, czyli jaja, mleko i mąkę, ten lubię najbardziej.
Podanłam proporcje dla czteroosobowej rodzinki.
Naleśniki
Ciasto:
6 jajek
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1 torebka cukru waniliowego
9 łyżek miękkiego masła
3 szklanki mąki
mleko 4 szklanki (gdy ciasto będzie zbyt gęste, dolać mleka)
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem waniliowym. Dodawać po trochu mąkę i mleko, na koniec delikatnie wmieszać białka.
Ciasto odstawić na co najmniej 1/2 godziny , by mąka wchłonęła płyny (ciasto trochę zgęstnieje) koniecznie !!!!!
Na patelnię nalać łyżkę oleju i rozprowadzić pędzelkiem po patelni. Smażyć naleśniki.
U mnie zawsze pierwszy naleśnik dostaje pies
potem dopiero reszta rodzinki.
Nadzienie z twarożku
pół kilograma twarogu
dwa żółtka
pół szklanki cukru
kilka kropel aromatu waniliowego i pomarańczowego
Wszystko razem dokładnie zmiksować.
Masę nakładać na naleśniki, składać na cztery części i albo od razu podawać, a jak ktoś lubi, to jeszcze je porumienić na patelni.
Smacznego
Podanłam proporcje dla czteroosobowej rodzinki.
Naleśniki
Ciasto:
6 jajek
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1 torebka cukru waniliowego
9 łyżek miękkiego masła
3 szklanki mąki
mleko 4 szklanki (gdy ciasto będzie zbyt gęste, dolać mleka)
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem waniliowym. Dodawać po trochu mąkę i mleko, na koniec delikatnie wmieszać białka.
Ciasto odstawić na co najmniej 1/2 godziny , by mąka wchłonęła płyny (ciasto trochę zgęstnieje) koniecznie !!!!!
Na patelnię nalać łyżkę oleju i rozprowadzić pędzelkiem po patelni. Smażyć naleśniki.
U mnie zawsze pierwszy naleśnik dostaje pies
Nadzienie z twarożku
pół kilograma twarogu
dwa żółtka
pół szklanki cukru
kilka kropel aromatu waniliowego i pomarańczowego
Wszystko razem dokładnie zmiksować.
Masę nakładać na naleśniki, składać na cztery części i albo od razu podawać, a jak ktoś lubi, to jeszcze je porumienić na patelni.
Smacznego