- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Bardzo smaczne i sycące danie, które można przygotować wcześniej zapiekając bezpośrednio przed jedzeniem. Nadzienie może być różne, można dodać szynkę jak tu: http://poprostugotuj.home.pl/index.php?page=11&recipe=57 można też zrobić te nalesniki z samym sosem, jak zrobiła to Margot: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...st&p=934561 Moja wersja nadzienia to duszone pieczarki.
Na ok. 6 porcji:
- 12-18 naleśników zrobionych wg ulubionego przepisu
- ok. 70 dkg pieczarek
- 1 średnia cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 pełne łyżki mąki
- 1/2 l zimnego mleka
- sól
- gałka muszkatołowa świeżo starta
- ewentualnie biały pieprz
- 50-100 g startego twardego sera najlepiej gruyere z czego 2 łyżki odłożyć do posypania
Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. Podsmażyć cebulę na oleju, dodać pieczarki i smażyć aż odparują. Doprawić solą i pieprzem do smaku i odstawić do ostudzenia.
Naleśniki nadziewać pieczarkami skladając wg uznania i układać w płaskiej formie żaroodpornej.
Masło rozpuścić w garnku, wsypać całą mąkę naraz i mieszając ciągle zasmazyć chwilkę (nie dopuścić do ciemnienia zasmażki). Wlać od razu całe zimne mleko, dokładnie wymieszać i ciągle mieszając zagotować do zgęstnienia, zestawić z ognia. Doprawić sos solą, gałką i ewentualnie białym pieprzem, następnie wsypać ser i wymieszac sos aż ser się rozpuści.
Polać nalesniki sosem, posypać serem i zapiekać w 200*C przez ok. 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni.
Na ok. 6 porcji:
- 12-18 naleśników zrobionych wg ulubionego przepisu
- ok. 70 dkg pieczarek
- 1 średnia cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 pełne łyżki mąki
- 1/2 l zimnego mleka
- sól
- gałka muszkatołowa świeżo starta
- ewentualnie biały pieprz
- 50-100 g startego twardego sera najlepiej gruyere z czego 2 łyżki odłożyć do posypania
Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. Podsmażyć cebulę na oleju, dodać pieczarki i smażyć aż odparują. Doprawić solą i pieprzem do smaku i odstawić do ostudzenia.
Naleśniki nadziewać pieczarkami skladając wg uznania i układać w płaskiej formie żaroodpornej.
Masło rozpuścić w garnku, wsypać całą mąkę naraz i mieszając ciągle zasmazyć chwilkę (nie dopuścić do ciemnienia zasmażki). Wlać od razu całe zimne mleko, dokładnie wymieszać i ciągle mieszając zagotować do zgęstnienia, zestawić z ognia. Doprawić sos solą, gałką i ewentualnie białym pieprzem, następnie wsypać ser i wymieszac sos aż ser się rozpuści.
Polać nalesniki sosem, posypać serem i zapiekać w 200*C przez ok. 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni.