- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
1 kg śliwek
30 g rodzynek
100 g suszonych śliwek
1 laska wanilii
0,5 kg cukru
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki 40%
Czas przygotowania: 5 tygodni
Dojrzewanie: 6 miesięcy
Przygotowanie nalewki: świeże śliwki opłukać, osączyć, przeciąć na pół,
usunąć pestki, 1/10 pestek pozostawić.
Śliwki, 1/10 pestek, opłukane i osączone rodzynki i suszone śliwki-
zasypać cukrem i zalać spirytusem. Odstawić na 3 tygodnie.
Nalew zlać. Owoce zalać wódką, dodać wanilię i odstawić na 2 tygodnie.
Drugi nalew zlać, owoce odcisnąć.
Połączyć nalewy, przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy,
w ciemne i chłodne miejsce.
Polecam.
30 g rodzynek
100 g suszonych śliwek
1 laska wanilii
0,5 kg cukru
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki 40%
Czas przygotowania: 5 tygodni
Dojrzewanie: 6 miesięcy
Przygotowanie nalewki: świeże śliwki opłukać, osączyć, przeciąć na pół,
usunąć pestki, 1/10 pestek pozostawić.
Śliwki, 1/10 pestek, opłukane i osączone rodzynki i suszone śliwki-
zasypać cukrem i zalać spirytusem. Odstawić na 3 tygodnie.
Nalew zlać. Owoce zalać wódką, dodać wanilię i odstawić na 2 tygodnie.
Drugi nalew zlać, owoce odcisnąć.
Połączyć nalewy, przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy,
w ciemne i chłodne miejsce.
Polecam.