kawazmlekiem
Member
- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Buka @ 18 Jun 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1579311Rum dominuje zapachem nad owocemO właśnie to to![]()
poserbaby @ 19 Jun 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1579499No ale właśnie ponoć potem łączy te dwa słoiki? Kilka postów niżej było napisane.Te dwa słoiki to jednak chyba z powodu braku większego słoja, a dosładzanie różne pewnie dla wzbogacenia smaku. I tak wszystko znajdzie się w jednym naczyniu do sklarowania.
Chociaz pewności nie mam.Tylko, że wtedy nastaw znów powinna podzielić na pół i do każdej połowy dodać te słodkości oddzielnie i oddzielnie klarować, a nic o tym nie pisze. Zbyt to karkołomne dla tej niewielkiej produkcji i za mała byłaby wyczuwalna różnica smaków.![]()
Autorka nam się gdzies zawieruszyła i nie ma komu rozwiać wątpliwości.![]()
Moniak @ 21 Jun 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1579692Zatem: nie miałam dużego słoika (a myślałam, że mam...), więc dałam chyba mniej niż kilogram truskawek, zasypałam je ok. 0,5 kg cukru, czekam teraz na sok. W międzyczasie muszę jednak jakiś duży słoik kupić, bo wódka mi się nie zmieści.
Za dwa (?) dni dodam wódkę i zostawię na 2 tygodnie. Później przefiltruję, oddzielę owoce, dodam cytrynę i znowu zostawię na kolejne 4 tygodnie. I wtedy co?
Nie wiem, czy to tak ma być? nigdy nie robiłam nalewek...Robisz od końca, tzn. najpierw cukier a potem wódka, ale niech tam, są różne degustibusy.![]()
Po tych 2 tygodniach, jak piszesz, odcedzisz owoce, a nalewke zostawisz w spokoju na kilka dni, albo nawet tydzien, aż się ustoi. Zlejesz czyste, a mętne przefiltrujesz. Znów zostawisz na trochę i jeśli jeszcze będzie osad na dnie, znów czyste zlejesz, a mętny przefiltrujesz. I tak da capo al fine, az będzie całkiem klarowna. Potem przelejesz w butelki i można pić, albo uszlachetniać przez zapomnienie na kilka miesięcy. W zalezności od potrzeb...i pamięci.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.