- Sie 19, 2009
- 164
- 0
- 16
Skład:
1 kg wydrylowanych wiśni
garść pestek wiśni
1 kg cukru
500 ml spirytusu
500 ml wódki
Wykonanie:
Wiśnie wydrylować i wrzucić do słoja razem z pestkami, wsypać na to cukier. Całość zakręcić pokrywką i odstawić na parę dni (u mnie wystarczyły 4 dni) w ciepłe miejsce (może być na słonecznym oknie)w celu wytworzenia się soku. 2-3 razy dziennie potrząsnąć słojem, żeby na dnie nie zrobiła się skorupa z cukru. Gdy cukier będzie całkowicie rozpuszczony, zlewamy sok do garnka i gotujemy. I tu uwaga - cały czas pilnujemy, gdyż łatwo przeoczyć moment od zagotowania do kipienia, a czyszczenie syropu z kuchenki nie jest przyjemne, oj nie
. Po całkowitym wystudzeniu soku, wlewamy do niego 500 ml spirytusu i wlewamy do słoja (muszki też lubią nalewkę, więc szczelnie). Wisienki zalewamy wódką (też w słoiku) i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy z wiśni wódkę i łączymy z zawartością słoja - czyli z sokiem ze spirytusem. Całość dobrze jest przecedzić - zwykłe sitko i gaza. Wlewamy do butelek i odstawiamy na 2 miesiące - potem pijemy
. Co do wisienek - zalewamy je w słoikach nalewką, a potem jak znalazł do ciasta.
Co do zdjęć - najpierw słój przykryłam ściereczką, ale stwierdziłam, że to kiepski pomysł, bo miesza się niewygodnie
1 kg wydrylowanych wiśni
garść pestek wiśni
1 kg cukru
500 ml spirytusu
500 ml wódki
Wykonanie:
Wiśnie wydrylować i wrzucić do słoja razem z pestkami, wsypać na to cukier. Całość zakręcić pokrywką i odstawić na parę dni (u mnie wystarczyły 4 dni) w ciepłe miejsce (może być na słonecznym oknie)w celu wytworzenia się soku. 2-3 razy dziennie potrząsnąć słojem, żeby na dnie nie zrobiła się skorupa z cukru. Gdy cukier będzie całkowicie rozpuszczony, zlewamy sok do garnka i gotujemy. I tu uwaga - cały czas pilnujemy, gdyż łatwo przeoczyć moment od zagotowania do kipienia, a czyszczenie syropu z kuchenki nie jest przyjemne, oj nie

Co do zdjęć - najpierw słój przykryłam ściereczką, ale stwierdziłam, że to kiepski pomysł, bo miesza się niewygodnie
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: