Nalewka z kwiatów czarnego bzu

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
Nic mi nie pasowało, więc połączyłam kilka przepisów. Wyszło bardzo smaczne. Mam 2,5 litra nalewki

50 baldachów bzu
3 cytryny
1 kg cukru
1 litr wody
1 litr spirytusu

Kwiaty zrywamy i kładziemy (najlepiej na białym) w słonecznym miejscu. Po emigracji żyjątek obcinamy kwiatki do miski (trochę łodyg nie szkodzi), dodajemy 2 cytryny pokrojone dość drobno (1,5 na 1,5 cm). Zalewamy zimnym już syropem z cukru i wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy na tydzień. Codziennie dokładnie mieszamy, żeby nie fermentowało.
Po tygodniu dodajemy sok z 3 cytryny i spirytus. Dokładnie mieszamy, przecedzamy przez sito, wyciskamy pozostałość i odstawiamy do odstania. Filtrujemy zlewając ostrożnie znad osadu.
Można cedzić od razu po wymieszaniu, ale pyłek z kwiatów strasznie zakleja filtry.

Wczoraj rozlana, ale to chyba będzie to.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,637
1,188
113
Szkoda, że tutaj nie zajrzałam zanim nastawiłam ale chyba muszę dosypać cukru... Ale jak, na sucho? Jak dodam wodę to zbytnio rozcieńczę
gruebel_2.gif

Znalazłam przepis w którym była 1 szkl. cukru. Od razu wydawało mi się, że to zbyt mało.

Iva, ja trzymam na oknie.
 

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
Nie połowę. Dwie cytryny ze skórką do kwiatów. Oczywiście wyszorowane i sparzone. Sok z trzeciej ze spirytusem na końcu. Ja trzymam na słońcu.

Jeszcze uwaga - jeśli zacznie fermentować (pojawiają się bąbelki) nie wyrzucać, a po prostu przecedzić i dokończyć robienie nalewki trochę szybciej.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
fiesgrins.gif
ooops

Parzenie pomaga usunac ten wosk? Nie znam na to sposobu, a jak parze to zostaja podejrzane zacieki i plamy. Podejrzewam, ze nie zlazi wszystko. Jak mam uzywac w calosci kupuje jednak organiczne, niewoskowane https://www.kitchenstewardship.com/lemon-wedge-toxins/
Ale marze o wlasnych!
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,637
1,188
113
Dosypałam brakujący cukier, zamieszkałam. Dzisiaj nastawię kolejną partię.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
Mam problem
Nastawiłam w sobotę , zlać powinnam pojutrze ale dzisiaj w nocy wyjeżdżam.
Zlać dzuduaj 2 dni wcześniej czy po powrocie we wtorek czyli 3 dni po terminie ???
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Po przeczytaniu przepisu myslę, że lepiej zlac wczesniej i wymieszać z alkoholem. Wtedy już żadna fermentacja nie grozi.
icon_smile.gif

Może Autorka lepiej doradzi?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: