Napoleon

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
Napoleon
(autor charlotte)

Potrzebne składniki:
kruche ciasto: 1/2 kg mąki, 2 jaja, 1 szklanka cukru (ja daję mniej, ok.2/3
szklanki), kostka masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Zagniatamy ciasto (mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy cukier, siekamy z masłem, dodajemy jaja i szybko zagniatamy). Dzielimy na pół i z każdej połówki odkrawamy piętkę. Z połączonych piętek będzie mały placuszek. Pieczemy na złoto dwa placki (blacha ok. 25 cm x 40 cm) i trzeci malutki.

Krem:
1 l mleka, kostka masła, 4 jaja, 1 szklanka cukru (ja znowu daję mniej), cukier waniliowy, 3 czubate łyżki mąki tortowej (może być zwykła, ale naprawdę muszą być czubate).

Masło topimy z cukrem, studzimy. Dodajemy mąkę (mieszamy porządnie), po 1 jaju (ważne jest, żeby po każdym jaju dobrze rozmieszać). Masę wylewamy na wrzące mleko i gorącą wylewać na placki. Malutki placek kruszymy wałkiem. Okruszkami posypujemy wierzchnią warstwę kremu (zanim zrobi się kożuch)- czyli ostatecznie placek, połowa kremu, placek, okruszki.

Bardzo bobre, często robię :mrgreen: - taka domowa, troszkę inna wersja cukiernianych napoleonek.