Napoleonka z truskawkami / malinami

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Napoleonka to klasyk, wręcz instytucja sama w sobie. Tym razem przedstawiam równie pyszną owocowo - letnią wersję tego ciasta. Smakuje wyborna zarówno z truskawkami jak i malinami.

truskleonka.JPG

1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)

krem:
2 opakowania budyniu ( proszek) waniliowego
150-200 g cukru
4 żółtka
1 l mleka
4 łyżki mąki pszennej
65 g zimnego masła ( ok. 1/3 kostki, mającej 200g)

1 galaretka truskawkowa
truskawki lub maliny

1. Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawić, by stygła.

2. Ciasto francuskie przekroić na pół i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st, aż będzie złote.

3. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 4 łyżki mąki.

Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy budyń się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego starte zimne masło. Wymieszać, odstawić do wystudzenia.

4. 1/2 ciasta przełożyć do formy ( moja ma 26 x 19 cm) - jeśli się napuszyło - spłaszczyć dłonią. Wyłożyć na nie połowę kremu i wyrównać.
Następnie ułożyć drugą połowę ciasta - także spłaszczyć, po czym przykryć drugą połową kremu. Na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki lub maliny ( całe).

5. Ciasto zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do czasu całkowitego zastygnięcia galaretki. Wychodzi 12 porcji.
 

Załączniki

  • truskleonka.JPG
    truskleonka.JPG
    96.8 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif

Leonke robiłam to kiedyś będzie trzeba i taką wersje spróbować
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy