Napoleonka

infolinia

Member
Lis 17, 2005
260
0
0
Ciasto:

25 dkg margaryny
2 szkl. mąki
2 żółtka
1/2 szkl. kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki na 12 godzin. Ciasto po schłodzeniu rozwałkować...złożyć ciasto na pół i znów rozwałkować(tą czynność powtórzyć kilka razy aby do ciasta wpuścić powietrze). Ciasto podzielić na 2 części i każdą upiec na rumiany kolor. Ciasto po kilku minutach pieczenia lekko się skurczy wtedy wyciągnąć na chwilkę z piekarnika i rozciągnąć ciasto do brzegów i dalej piec(po rozciągnięciu już się nie skurczy). Blachy i papieru nie smarować tłuszczem.

Krem:
3 szkl. mleka
3 jajka
10 łyżek cukru
9 płaskich łyżek mąki
1 łyżka masła

Zagotować mleko z masłem. Całe jajka ubić lekko z cukrem, dodać do nich mąkę i wymieszać...masę jajeczną wlewać stopniowo do gotującego mleka ciągle mieszając. Gotować około 10 minut na gęsty budyń.
Gorący budyń wylać na 1 placek i przykryć 2 plackiem. Całość posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A z tego zazwyczaj robie:p :mrgreen:

NAPOLEONKA 200°-220°C

Ciasto:
2 szkl. mąki, 1 kostka margaryny/masła, 1 szkl. śmietany, 1 jajo
Krem:
1 l. mleka, 3 żółtka, 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru, 2-3 cukry waniliowe

Ciasto: Pociachać drobno mąkę z margaryną, dodać resztę składników i szybko zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. I podzielić je na dwie równe części. Każdą z części rozwałkować wzdłuż tylko w jedną stronę i tak samo w szerz od środka na boki, aż dopasuje się ciasto do formy. Ciasto pieczemy na złoty kolor, przez ok. 30 min.
Krem: Żółtka, mąkę i część mleka razem roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać roztwór i ugotować budyń szybko mieszając.
Upieczone płatki ciasta przełożyć budyniem i posypać cukrem pudrem.