Ciasto:
25 dkg margaryny
2 szkl. mąki
2 żółtka
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki na 12 godzin. Ciasto po schłodzeniu rozwałkować...złożyć ciasto na pół i znów rozwałkować(tą czynność powtórzyć kilka razy aby do ciasta wpuścić powietrze). Ciasto podzielić na 2 części i każdą upiec na rumiany kolor. Ciasto po kilku minutach pieczenia lekko się skurczy wtedy wyciągnąć na chwilkę z piekarnika i rozciągnąć ciasto do brzegów i dalej piec(po rozciągnięciu już się nie skurczy). Blachy i papieru nie smarować tłuszczem.
Krem:
3 szkl. mleka
3 jajka
10 łyżek cukru
9 płaskich łyżek mąki
1 łyżka masła
Zagotować mleko z masłem. Całe jajka ubić lekko z cukrem, dodać do nich mąkę i wymieszać...masę jajeczną wlewać stopniowo do gotującego mleka ciągle mieszając. Gotować około 10 minut na gęsty budyń.
Gorący budyń wylać na 1 placek i przykryć 2 plackiem. Całość posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
25 dkg margaryny
2 szkl. mąki
2 żółtka
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki na 12 godzin. Ciasto po schłodzeniu rozwałkować...złożyć ciasto na pół i znów rozwałkować(tą czynność powtórzyć kilka razy aby do ciasta wpuścić powietrze). Ciasto podzielić na 2 części i każdą upiec na rumiany kolor. Ciasto po kilku minutach pieczenia lekko się skurczy wtedy wyciągnąć na chwilkę z piekarnika i rozciągnąć ciasto do brzegów i dalej piec(po rozciągnięciu już się nie skurczy). Blachy i papieru nie smarować tłuszczem.
Krem:
3 szkl. mleka
3 jajka
10 łyżek cukru
9 płaskich łyżek mąki
1 łyżka masła
Zagotować mleko z masłem. Całe jajka ubić lekko z cukrem, dodać do nich mąkę i wymieszać...masę jajeczną wlewać stopniowo do gotującego mleka ciągle mieszając. Gotować około 10 minut na gęsty budyń.
Gorący budyń wylać na 1 placek i przykryć 2 plackiem. Całość posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO