Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Napoleonka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="infolinia" data-source="post: 272408" data-attributes="member: 979"><p>Ciasto:</p><p></p><p>25 dkg margaryny</p><p>2 szkl. mąki</p><p>2 żółtka</p><p>1/2 szkl. kwaśnej śmietany</p><p></p><p>Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki na 12 godzin. Ciasto po schłodzeniu rozwałkować...złożyć ciasto na pół i znów rozwałkować(tą czynność powtórzyć kilka razy aby do ciasta wpuścić powietrze). Ciasto podzielić na 2 części i każdą upiec na rumiany kolor. Ciasto po kilku minutach pieczenia lekko się skurczy wtedy wyciągnąć na chwilkę z piekarnika i rozciągnąć ciasto do brzegów i dalej piec(po rozciągnięciu już się nie skurczy). Blachy i papieru nie smarować tłuszczem.</p><p></p><p>Krem:</p><p>3 szkl. mleka</p><p>3 jajka</p><p>10 łyżek cukru</p><p>9 płaskich łyżek mąki</p><p>1 łyżka masła</p><p></p><p>Zagotować mleko z masłem. Całe jajka ubić lekko z cukrem, dodać do nich mąkę i wymieszać...masę jajeczną wlewać stopniowo do gotującego mleka ciągle mieszając. Gotować około 10 minut na gęsty budyń.</p><p>Gorący budyń wylać na 1 placek i przykryć 2 plackiem. Całość posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="infolinia, post: 272408, member: 979"] Ciasto: 25 dkg margaryny 2 szkl. mąki 2 żółtka 1/2 szkl. kwaśnej śmietany Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki na 12 godzin. Ciasto po schłodzeniu rozwałkować...złożyć ciasto na pół i znów rozwałkować(tą czynność powtórzyć kilka razy aby do ciasta wpuścić powietrze). Ciasto podzielić na 2 części i każdą upiec na rumiany kolor. Ciasto po kilku minutach pieczenia lekko się skurczy wtedy wyciągnąć na chwilkę z piekarnika i rozciągnąć ciasto do brzegów i dalej piec(po rozciągnięciu już się nie skurczy). Blachy i papieru nie smarować tłuszczem. Krem: 3 szkl. mleka 3 jajka 10 łyżek cukru 9 płaskich łyżek mąki 1 łyżka masła Zagotować mleko z masłem. Całe jajka ubić lekko z cukrem, dodać do nich mąkę i wymieszać...masę jajeczną wlewać stopniowo do gotującego mleka ciągle mieszając. Gotować około 10 minut na gęsty budyń. Gorący budyń wylać na 1 placek i przykryć 2 plackiem. Całość posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Napoleonka
Top
Bottom