Napoleonka

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Joanna, ale Ty dodajesz 250 g masła. Czyli nie jest to całkiem podobny przepis.
Najważniejszy jest jednak ten sposób krojenia, a masę metodą błądów można udoskonalić.
Następnym razem dam napewno znacznie więcej masła i 750 ml mleka i 250 ml wody.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
1. Ciesze sie.
2. Kwestia garnka o grubym dnie i energicznego mieszania. Mi nigdy jeszcze nie przywarlo.
3. Dla mnie smakuje jak napoleonka. Nie przepadam tez za zbyt ciezkimi,maslanymi masami,ale naturalnie,powinienes robic tak,by Ci smakowalo,czyli dodawac maslo wg.wlasnego smaku.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Na dzisiaj do pracy robiłam
daumen.gif


20110818695.jpg
 

Załączniki

  • 20110818695.jpg
    20110818695.jpg
    42.2 KB · Wyświetleń: 0

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
śliczne poduszeczki:)
a krem Ci rzadki wyszedł, czy jeszcze nei zestalony?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif

Krem lałam ciepły, bo nie chciałam żeby mi sie kożuch zrobił - z tego troche popłynąl, bo jest go jednak sporo. Ale jak już zastygnie to nic sie nie rusza
icon_wink.gif


Jutro chyba powtórkę zrobie
gruebel_2.gif
bo w sobote mam gości a dość szybko się robi
wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ja zalewam napoleonkę kremem w blaszce do pieczenia, której boki automatycznie zapobiegają wyjściu gorącego kremu na boki. Jak zastygnie, nic się nie rozlewa
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Tez w sumie tak mogłam. Ale jak później na stól to położyć? Wyciągać po kawałku i przekładać na talerz "właściwy"?
gruebel_2.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
tak. potem w formie kroję całość i po kawałku wykładam.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
daumen.gif

To może jutro tak spróbuje
icon_biggrin.gif


 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
daumen.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
albo wyłożyć blaszkę papierem,żeby wystawał i potem wyjać za papier
icon_smile.gif
)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Nigdy mi to nie przeszkadzało, że troche masy się wylewa więc nie kombinowałam nawet z blaszkami
fiesgrins.gif
 

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Mąż zażądał napoleonki no to w piątek będzie taka........
Robiłam ją już nie raz ,zawsze wychodzi no to niech ma,w końcu święta
icon_lol.gif
icon_evil.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
heheh, pewnie! Cieszę się, że ją lubicie
icon_smile.gif


Ja też ją robię w tym roku do Teściowej
icon_smile.gif


tzn. robię ją wiele razy w ciągu roku, ale dla Teściowej to niezaprzeczalny hit i jej ulubione ciasto, więc przynajmniej nie muszę kombinować, co tym razem upiec, tylko robię pewniaka
icon_lol.gif
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Zrobiłam ją przed chwilą. Teraz leży i nabiera mocy. Tyle że ciasto francuskie zastąpiłam krakersami, bo zdecydowanie wolę napoleonkę na krakersach. Pyyyyyszna jest. Mniam, mniam...... Genialny przepis, prosty i szybki. Wielkie dzięki.
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Skoro zrobiłaś na krakersach, to w sumie jest to już zupełnie inne ciasto (dla mnie już nie napoleonka, a krakersówka
icon_wink.gif
).
Przyjmuję jednak,że smakuje Ci podany przeze mnie krem, z czego bardzo się cieszę.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
O tak, krem był pyszny i co najważniejsze nie rozlał się na boki, co już mi się kiedyś przydarzyło, choć wówczas krem podczas nakładania wydawał się być dość gęsty i po wyjęciu z formy ciasto po prostu się rozpłynęło. A tu wszystko było okej. Wszystkim bardzo smakowało, ale przyznaję się bez bicia, że ja pożarłam najwięcej.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wyciągnę sobie, bo dziś będe robiła.
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Przypomnialo mi sie, ze niedawno robilam i zapomnialam wpisac
icon_redface.gif
Mielismy gosci i zrobilam z podwojnej porcji, nie wiem jakim sposobem wyszlo mi za duzo masy, ale to byl najmiejszy problem ;) Na pewno bede powtarzac, bo nie dosc, ze pyszne, to jeszcze szybkosciowe
icon_smile.gif

Dziekuje za przepis
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ogromnie się cieszę, że smakowało! Dzięki za wpis
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy