- Lut 9, 2009
- 803
- 0
- 0
Przepis mam od mamy, robimy to ciasto od wielu lat, jest przepyszne, tanie i latwe w wykonaniu.Nie znalazlam tu takiego wiec podaje.
Placki:4 szklanki maki,szczypta soli,2dkg drozdzy,1 margaryna,szklanka kwasnej smietany,2 zoltka.
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto i odstawic na 20 min.Podzielic na 7 czesci i upiec placki.
Masa:litr mleka,4zoltka+1cale jajko,2 lyzki margaryny,2 lyzki budyniu suchego(waniliowy lub smietankowy),dwa cukry waniliowe, 1 szklanka cukru.
Zoltka+jajko ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym oraz budyniem i wlewamy do gotujacego sie mleka, dodajemy rozpuszczona margaryne i zagotowujemy.Placki smarujemy goraca! masa,ostatni placek(wierzch) smarujemy cieniutko i posypujemy wiorkami lub okruszkami z ciasta.Ciasto nadaje sie do jedzenia dopiero na drugi dzien.Najlepiej nakryc folia i wstawic do lodowki.
Z tych proporcji robie zawsze 2 placki na blachach piekarnikowych, przekrajam na polowe i skladam 4 placki, podejrzewam ze jezeli w przepisie jest podzielic na 7 czesci to proporcje beda na tortownice ale polecam moj sposob bo latwiej i przede wszystkim szybciej. POLECAM!
Placki:4 szklanki maki,szczypta soli,2dkg drozdzy,1 margaryna,szklanka kwasnej smietany,2 zoltka.
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto i odstawic na 20 min.Podzielic na 7 czesci i upiec placki.
Masa:litr mleka,4zoltka+1cale jajko,2 lyzki margaryny,2 lyzki budyniu suchego(waniliowy lub smietankowy),dwa cukry waniliowe, 1 szklanka cukru.
Zoltka+jajko ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym oraz budyniem i wlewamy do gotujacego sie mleka, dodajemy rozpuszczona margaryne i zagotowujemy.Placki smarujemy goraca! masa,ostatni placek(wierzch) smarujemy cieniutko i posypujemy wiorkami lub okruszkami z ciasta.Ciasto nadaje sie do jedzenia dopiero na drugi dzien.Najlepiej nakryc folia i wstawic do lodowki.
Z tych proporcji robie zawsze 2 placki na blachach piekarnikowych, przekrajam na polowe i skladam 4 placki, podejrzewam ze jezeli w przepisie jest podzielic na 7 czesci to proporcje beda na tortownice ale polecam moj sposob bo latwiej i przede wszystkim szybciej. POLECAM!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: