Niby creme caramel

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Tak naprawdę się toto nazywa
Jedwabiste słodkie ciasto karmelowe.

Nie pytajcie kto i dlaczego nazwał tak ten deser.
Albo sam Bill Granger albo tłumacz jego ksiązki „Nakarm mnie” Zielonego pojęcia nie mam dlaczego. Toć to po prostu inna wersja creme caramel. Na bazie skondensowanego mleka.
Tak czy siak smaczne toto było Ale wprowadziłam kilka zmian bo coś mi nie pasowało.

170 g miałkiego cukru (użyłam pudru)
375 g skondensowanego mleka (słodzonego)
5 jajek średniej wielkości
1 litr mleka (??? litr?? – dodałam zdecydowanie mniej i to kokosowego
icon_wink.gif
)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu (nie dałam, nie przepadam)

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Przygotować karmel (cytuję za Billem) wsypać cukier do małego rondla o grubym dnie i rozpuszczać cukier na średnim ogniu. Gotować, aż karmel nabierze głębokiego złotego koloru, co pewien czas mieszać widelcem, a po ugotowaniu natychmiast wlać do ceramicznego naczynia u przechylając zakryć karmelem jego dno.
Ja wsypałam cukier puder na rozgrzaną patelnię i dodałam do niego dosłownie kilka kropel wody. Mieszałam drewnianą łopatką. Po ugotowaniu
icon_wink.gif
wlałam do kilku małych ceramicznych miseczek.
Całość przestudzić.

Mleko skondensowane ubijać z jajkami, wlać mleko kokosowe (i/lub zwykłe), wanilię i cynamon.
Tak ubita masę przelać (Bill mówi, żeby przecedzić, zignorowałam go
icon_wink.gif
) do naczyń, w których zastygł karmel.
Przykryć folią aluminiową i piec około 1 h w kąpieli wodnej.
Wystudzić

39089_1495936008958_1550831817_31196015_5647404_n.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
piękne, ale to musiało byc słodkie...
ile tego mleka Marghe??
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy