- Mar 9, 2008
- 302
- 2
- 16
Ostatnio szukałam fajnego przepisu na wykorzystanie białek - uparłam się na kokosanki . Google wyrzucały podobne do siebie przepisy , ale w końcu wyszukały jeden , który od razu mi się spodobał - był to przepis AgusiH na niebiańskie kokosanki . Takich leciutkich i delikatnych kokosanek jeszcze nie jadłam . Nie mogłam się doczekać końca pieczenia - zapach był nieziemski . Zresztą zobaczcie same - tak to leciało 
Składniki :
* 150 g wiórków kokosowych
* 5 białek
* sok i skórka z połowy cytryny
* 1 szklanka cukru
* 1 op.cukru waniliowego
* 4 łyżki drobno startych biszkoptów
* szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli , powoli dodając cukier - aż do uzyskania sztywnej i lśniącej piany . Nadal ubijając dodać cukier waniliowy , sok i skórkę z cytryny . Wsypać biszkopty i wiórki - i delikatnie wymieszać łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową nakładać łyżką porcje piany [wyszły mi dwie blachy piekarnikowe - tak jak Agnieszce] Piec na termoobiegu około 20 minut w temperaturze 150°C , a potem dosuszać przez 20-30 minut w 130°C .
Składniki :
* 150 g wiórków kokosowych
* 5 białek
* sok i skórka z połowy cytryny
* 1 szklanka cukru
* 1 op.cukru waniliowego
* 4 łyżki drobno startych biszkoptów
* szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli , powoli dodając cukier - aż do uzyskania sztywnej i lśniącej piany . Nadal ubijając dodać cukier waniliowy , sok i skórkę z cytryny . Wsypać biszkopty i wiórki - i delikatnie wymieszać łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową nakładać łyżką porcje piany [wyszły mi dwie blachy piekarnikowe - tak jak Agnieszce] Piec na termoobiegu około 20 minut w temperaturze 150°C , a potem dosuszać przez 20-30 minut w 130°C .