- Maj 5, 2010
- 1,297
- 0
- 0
Moja napoleonka
Potrzebujemy upiec dwa płaty ciasta francuskiego (ja niestety bazuję na kupnym)ale jeśli ktoś woli może wykonać własnoręcznie.
Masa
6 szkl .mleka
2 budynie waniliowe
1-1,5 szkl .cukru
1 szkl. mąki pszennej
5 żółtek
aromat waniliowy
250 g margaryny lub masła
4szkl. mleka,cukier i margarynę zagotować razem.
W 2 szkl. mleka rozprowadzić (zmiksować) mąkę,żółtka ,budynie dodać aromat,i wylać na gotujące się mleko ,mieszając pogotować ok 3 min.Gorącą masę wykładamy na upieczone ciasto ,równo rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem (ja na ok5-10 min je delikatnie czymś dociążam) a następnie obsypuję cukrem pudrem.
Potrzebujemy upiec dwa płaty ciasta francuskiego (ja niestety bazuję na kupnym)ale jeśli ktoś woli może wykonać własnoręcznie.
Masa
6 szkl .mleka
2 budynie waniliowe
1-1,5 szkl .cukru
1 szkl. mąki pszennej
5 żółtek
aromat waniliowy
250 g margaryny lub masła
4szkl. mleka,cukier i margarynę zagotować razem.
W 2 szkl. mleka rozprowadzić (zmiksować) mąkę,żółtka ,budynie dodać aromat,i wylać na gotujące się mleko ,mieszając pogotować ok 3 min.Gorącą masę wykładamy na upieczone ciasto ,równo rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem (ja na ok5-10 min je delikatnie czymś dociążam) a następnie obsypuję cukrem pudrem.