Niezawodna napoleonka

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Moja napoleonka

Potrzebujemy upiec dwa płaty ciasta francuskiego (ja niestety bazuję na kupnym)ale jeśli ktoś woli może wykonać własnoręcznie.

Masa

6 szkl .mleka
2 budynie waniliowe
1-1,5 szkl .cukru
1 szkl. mąki pszennej
5 żółtek
aromat waniliowy
250 g margaryny lub masła
4szkl. mleka,cukier i margarynę zagotować razem.
W 2 szkl. mleka rozprowadzić (zmiksować) mąkę,żółtka ,budynie dodać aromat,i wylać na gotujące się mleko ,mieszając pogotować ok 3 min.Gorącą masę wykładamy na upieczone ciasto ,równo rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem (ja na ok5-10 min je delikatnie czymś dociążam) a następnie obsypuję cukrem pudrem.
 

Załączniki

  • DSC_8198.JPG
    DSC_8198.JPG
    260.8 KB · Wyświetleń: 0

baci

Member
Maj 2, 2007
23
0
0
dziekuje
icon_smile.gif
czy budyn waniliowy mozna zastapic smietankowym?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Przepisów na napoleonkę, jak i na szarlotkę czy sernik, może być mnóstwo. Nie rozumiem tego linku.
gruebel_2.gif
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Świetnie, że tłuszcz zagotowuje sie z mlekiem. Nie lubię dodawać surowego masła do ugotowanego budyniu. Dla mnie to już zupełnie inne ciasto.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy