- Lis 12, 2007
- 304
- 0
- 0
Wlasnie zrobilam drozdzowe, ktore zawsze robie, moim zdaniem jest slodkie akuratnio bo jesli drozdzowe to slodkie
Ciasto robi sie dosc szybko bo jakies 15 min i nigdy nie odstawiam do wyrosniecia zaraz po wyrobieniu pakuje do formy i do piekarnika
ciasto:
30g drozdzy
1 szkl mleka
1/2 szkl cukru
2 szkl maki
50g margaryny
1 jajko
szczypta soli
mleko podgrzac dodac drozdze i cukier wymieszac, zeby drozdze sie rozpuscily, dodac jajko,
make i na koniec roztopiona margaryne, wyrabiac okolo 1 min.
masa serowa:
kostka sera 200-250g
1 jajko
4 lyzki cukru ( mozna dac cukru mniej lub wiecej o 1 lyzke wedle gustu ) wszystko dobrze wymieszac
Ciasto wylozyc do natluszczonej foremki 23x23 albo tortownicy takiej 22cm na to posmarowac ser
i posypac kruszonka kto jaka lubi.
Ja kruszonke robie z maki cukru i margaryny tak na oko.
Zanim zabiore sie za robienie ciasta nastawiam piekarnik na 200 stop.C
pieke jakies 35-40 min albo do zrumienienia sie kruszonki
Ciasto robi sie dosc szybko bo jakies 15 min i nigdy nie odstawiam do wyrosniecia zaraz po wyrobieniu pakuje do formy i do piekarnika
ciasto:
30g drozdzy
1 szkl mleka
1/2 szkl cukru
2 szkl maki
50g margaryny
1 jajko
szczypta soli
mleko podgrzac dodac drozdze i cukier wymieszac, zeby drozdze sie rozpuscily, dodac jajko,
make i na koniec roztopiona margaryne, wyrabiac okolo 1 min.
masa serowa:
kostka sera 200-250g
1 jajko
4 lyzki cukru ( mozna dac cukru mniej lub wiecej o 1 lyzke wedle gustu ) wszystko dobrze wymieszac
Ciasto wylozyc do natluszczonej foremki 23x23 albo tortownicy takiej 22cm na to posmarowac ser
i posypac kruszonka kto jaka lubi.
Ja kruszonke robie z maki cukru i margaryny tak na oko.
Zanim zabiore sie za robienie ciasta nastawiam piekarnik na 200 stop.C
pieke jakies 35-40 min albo do zrumienienia sie kruszonki