Niezbyt grube ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
Wlasnie zrobilam drozdzowe, ktore zawsze robie, moim zdaniem jest slodkie akuratnio bo jesli drozdzowe to slodkie
icon_mrgreen.gif

Ciasto robi sie dosc szybko bo jakies 15 min i nigdy nie odstawiam do wyrosniecia zaraz po wyrobieniu pakuje do formy i do piekarnika
fiesgrins.gif


ciasto:
30g drozdzy
1 szkl mleka
1/2 szkl cukru
2 szkl maki
50g margaryny
1 jajko
szczypta soli
mleko podgrzac dodac drozdze i cukier wymieszac, zeby drozdze sie rozpuscily, dodac jajko,
make i na koniec roztopiona margaryne, wyrabiac okolo 1 min.

masa serowa:
kostka sera 200-250g
1 jajko
4 lyzki cukru ( mozna dac cukru mniej lub wiecej o 1 lyzke wedle gustu ) wszystko dobrze wymieszac

Ciasto wylozyc do natluszczonej foremki 23x23 albo tortownicy takiej 22cm na to posmarowac ser
i posypac kruszonka kto jaka lubi.
Ja kruszonke robie z maki cukru i margaryny tak na oko.

Zanim zabiore sie za robienie ciasta nastawiam piekarnik na 200 stop.C
pieke jakies 35-40 min albo do zrumienienia sie kruszonki
 

Załączniki

  • DSC02959.JPG
    DSC02959.JPG
    2.5 MB · Wyświetleń: 0
  • DSC02956.JPG
    DSC02956.JPG
    2.9 MB · Wyświetleń: 0