Niezwykle delikatne suflety z syropem klonowym

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
Pierwszy raz je zrobiłam. Są niezwykle delikatne i puszyste.
Ich przygotowanie jest proste a efekt powalający.
Do zjedzenia koniecznie na ciepło z filiżanką kawy lub herbaty.

Polecam!

Suflety z syropem klonowym
przepis znaleziony na Baking Bites

3365469770_e4586afc33.jpg


Składniki (na 3 porcje):

* 2 duże białka w temperaturze pokojowej
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżki gęstego jogurtu (typu greckiego)
* 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego
* szczypta soli
* miękkie masło i cukier puder do wysmarowania i wysypania ramekinów

3364648709_68ac76e855.jpg


Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. To ważne, żeby piekarnik czekał na suflety a nie odwrotnie, więc najpierw nagrzej piekarnik. Wysmaruj 3 ramekiny cienką warstwą masła i wysym cukrem pudrem. Strzep nadmiar cukru, żeby pokrywał masło tylko cieniutką warstwą.

W misce zmieszaj jogurt, syrop klonowy i sól. W drugiej misce ubij białka i gdy będą miały konsystencję piankową powoli wsyp porcjami cukier. Ubijaj aż do czasu, kiedy białka będą sztywne.

Delikatnie wmieszaj szpatułką1/3 ubitych jajek do mieszaniny jogurtu i syropu klonowego aż się połączą. Dodaj resztę białek i wmieszaj delikatnie aż mieszanina będzie jednolita.

Przełóż masę do ramekinów- nałóż ją do samego rantu, następnie wygładź równo z brzegiem za pomocą szpatułki lub noża.

Umieść suflety na blaszce do pieczenia. Piesz przez 13- 15 minut aż będą złociste z wierzchu i puchate.

Podawaj natychmiast. W miarę ochładzania suflety opadają.

3365469676_4a45231b72.jpg
 

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
wyglądają bardzo niezwykle
z kilku prostych składników takie cuda wychodzą..
czy syrop klonowy można czymś zastąpic? miodem?
nie mogę go ostatnio znaleźc,
a jeśli jest to w dużych buteleczkach,
a nie chcę ryzykowac,
bo nie wiem czy będzie nam smakował
 

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
asieja @ 18 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=836515wyglądają bardzo niezwykle
z kilku prostych składników takie cuda wychodzą..
czy syrop klonowy można czymś zastąpic? miodem?
nie mogę go ostatnio znaleźc,
a jeśli jest to w dużych buteleczkach,
a nie chcę ryzykowac,
bo nie wiem czy będzie nam smakował
myślałam sobie nad tym. Zdaje mi się, że płynnym miodem możnaby go zastąpić- no może 1 łyżka miodu i pół łyżki wody, bo syrop klonowy jest rzadszy niż miód płynny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Kiedyś zrobię.
Nie mam tylko takich pojemniczków
icon_frown.gif
i klonowego
gruebel_2.gif
 

nienasycenie

Member
Lis 11, 2009
1
0
0
Dopiero niedawno znalazłam to forum, chciałabym podbić swoim pytaniem ten wątek i jednocześnie zainicjować swoją przygodę z cincin
icon_smile.gif


Ponieważ nie posiadam syropu klonowego i nie jestem pewna, czy jego smak będzie mi odpowiadał na tyle, by go kupować, chciałam zapytać, jak bardzo ryzykowne byłoby dolanie do tego sufletu takiego barmańskiego syropu do kawy marki Cymes? Może to idiotyczne pytanie, ale zaryzykuję... ;)