- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Na jednym z rosyjskich forum znalazłam ciasteczka Ayn a Joanna je mi przetłumaczyła
Ciasteczka są przepyszne!
moje chipsy to jakieś tylko z solą i pieprzem-kurcze nie wiedziałam ,że one tzn te chipsy takie drogie są
Cytuję Joannę:
"Niezwykle kruche ciasteczka z orzechami i chipsami wg Ayn
Składniki na 60 sztuk:
225 g masła w pokojowej temperaturze
100 g ( 1/2 szklanki) cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
270 g ( 2 szklanki) mąki
1/2 szklanki drobniutko posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
1/2 szklanki drobno pokruszonych w rękach chipsów ziemniaczanych ( o dowolnym smaku, byle nie cebulowych czy czosnkowych)
2 – 3 łyżki cukru do posypania
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
W dużej misce ubić mikserem masło z cukrem do uzyskania białej puszystej masy ( około 5 minut). Dodać wanilię i ubić. Dodać mąkę, orzechy i chipsy. Dokładnie wymieszać mikserem na małych obrotach.
Z uzyskanej masy formować kulki o średnicy 2- 3 cm.
Wykładać je na blachy w odstępie 5 cm.
Posmarować masłem dno szklanki. Maczać w cukrze, przykładać do kulek z ciasta i naciskać do uzyskania placuszków grubości 6 mm. Ponownie maczać dno szklanki w cukrze i przykładać do ciastek bez naciskania, aby pokryć je cukrem.
Piec około 10 -14 minut do lekkiego zarumienienia brzegów ciasteczek.
Studzić 2 – 3 minuty na blachach, a następnie na ażurowych podstawkach.
Przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach.
Można zamrażać."
A tu moje
A pachną tak ,że zwabiłam sąsiadkę ,która wprost się przyznała ,że przyszła zobaczyć co tak pięknie u mnie pachnie.
Ciasteczka są przepyszne!
moje chipsy to jakieś tylko z solą i pieprzem-kurcze nie wiedziałam ,że one tzn te chipsy takie drogie są

Cytuję Joannę:
"Niezwykle kruche ciasteczka z orzechami i chipsami wg Ayn
Składniki na 60 sztuk:
225 g masła w pokojowej temperaturze
100 g ( 1/2 szklanki) cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
270 g ( 2 szklanki) mąki
1/2 szklanki drobniutko posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
1/2 szklanki drobno pokruszonych w rękach chipsów ziemniaczanych ( o dowolnym smaku, byle nie cebulowych czy czosnkowych)
2 – 3 łyżki cukru do posypania
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
W dużej misce ubić mikserem masło z cukrem do uzyskania białej puszystej masy ( około 5 minut). Dodać wanilię i ubić. Dodać mąkę, orzechy i chipsy. Dokładnie wymieszać mikserem na małych obrotach.
Z uzyskanej masy formować kulki o średnicy 2- 3 cm.
Wykładać je na blachy w odstępie 5 cm.
Posmarować masłem dno szklanki. Maczać w cukrze, przykładać do kulek z ciasta i naciskać do uzyskania placuszków grubości 6 mm. Ponownie maczać dno szklanki w cukrze i przykładać do ciastek bez naciskania, aby pokryć je cukrem.
Piec około 10 -14 minut do lekkiego zarumienienia brzegów ciasteczek.
Studzić 2 – 3 minuty na blachach, a następnie na ażurowych podstawkach.
Przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach.
Można zamrażać."
A tu moje

A pachną tak ,że zwabiłam sąsiadkę ,która wprost się przyznała ,że przyszła zobaczyć co tak pięknie u mnie pachnie.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: