- Maj 18, 2007
- 2,668
- 16
- 38
Nocne placki na zakwasie
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki zakwasu (discard)
- 2 łyżki niesolonego masła
- 2 duże jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki oleju roślinnego lub masła
W dużej misce umieścić mąkę, mleko i zakwas. Wymieszać trzepaczką. Nie przejmować się, że masa nie jest gładka icon_razz.gif przykryć ściereczką i zostawić na noc w temperaturze pokojowej.
Rano rozpuścić 2 łyżki masła i lekko odstawić na 3-5 minut do ostudzenia.
Dodać do masła jajka, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać trzepaczką, aż masa będzie gładka, przełożyć do masy z zakwasem, wymieszać łopatką, przykryć i odstawić na 10 minut.
Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle nakładając po ok. 1/4 szklanki na 1 placka.
źródło: the kitchn
Ponoć pyszne z jabłkami, z pewnością to sprawdzę
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki zakwasu (discard)
- 2 łyżki niesolonego masła
- 2 duże jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki oleju roślinnego lub masła
W dużej misce umieścić mąkę, mleko i zakwas. Wymieszać trzepaczką. Nie przejmować się, że masa nie jest gładka icon_razz.gif przykryć ściereczką i zostawić na noc w temperaturze pokojowej.
Rano rozpuścić 2 łyżki masła i lekko odstawić na 3-5 minut do ostudzenia.
Dodać do masła jajka, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać trzepaczką, aż masa będzie gładka, przełożyć do masy z zakwasem, wymieszać łopatką, przykryć i odstawić na 10 minut.
Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle nakładając po ok. 1/4 szklanki na 1 placka.
źródło: the kitchn
Ponoć pyszne z jabłkami, z pewnością to sprawdzę
