Norweski tort

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Fajny
mniam.gif

A przepis gdzie? W dziale Ciasta zamieszczane są przepisy, pochwalić można się w Niebie w gębie
icon_wink.gif

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Juz daje przepis,bo wczoraj to taka troche zaspana bylam i mi sie nie chcialo.A przekoju nie bedzie-chrzciny byly w grudniu.I wiecej nie bedzie,bo moj sklepik z dziecmi jest definitywnie zamkniety-mam ich trojke.
PRZEPIS JEST BARDZO PROSTY!Tylko ja sie tak rozpisalam.
No to do dziela:
Produkty na biszkopty:duzy- Ø 28-30 cm :--:maly-forma serce albo zwykla-Ø20 cm
6 jajek-- 3 jajka
180 g cukru-- 90 g cykru
180 g maki-- 90 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia-- 1/2 lyzeczki proszku
Piec w 160*C ok.45 min --Piec w 160*C ok.30 min
Wykonanie:
To samo w obu plackach:Jajka ubic z cukrem na sztywno-ok. 10 min.Wmieszac ostroznie przesiana make z proszkiem.Wylac na wysmarowane blaszki posypane kokosem lub bulka tarta.Ostudzic.
MOZNA TE BISZKOPTY UPIEC NAWET MIESIAC WCZESNIEJ,TRZEBA JE TYLKO PO OSTUDZENIU ZAWINAC W FOLIE SPOZYWCZA I ZAMROZIC.
Masa jedna do obydwoch plackow:
1 l smietany kremowki-30-36%
3 galaretki kazda na 0.5 l wody(kolor taki jaki chcemy tort)-rozuszczone w polowie wody i ostudzone(ja dalam malinowe)
dzem-taki jak galaretki
mleko do nasaczenia biszkoptow
Smetane ubic na sztywno i dodac zimne galaretki(ale nie sztywne)-delikatnie wymieszac.MASA POWINNA BYC RZADKA.
WYKONANIE CALOSCI:
Ostudzone placki okroic ok.1 cm dookola,przekroic kazdy na 3 czesci,kazda skropic mlekiem,posmarowac dzemem i przelac kazda warstwe masa smietanowa.Wsadzic do lodowki obydwa placki z formami na co najmniej 2-3 godz.(po dotknieciu masy ma nie byc na niej sladu).Okroic placki delikatnie nozem dookola i wycignac z form.Duzy wylozyc na patere,na nim polozyc mniejszy i udekorowac.Jak boki wyszly nierowne to mozna je obsypac kokosem .Moje roze sa marcepanowe .SMACZNEGO .

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Śliczności i prosty wydaje sie być
daumen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy