Przepis wypatrzony i wypróbowany z czasopisma „Polska gotuje”. Porcja obliczona dla 4 osób i dla tylu ją zrobiłam. Może zaczniemy od:
Składników
- chlebek pita - 4 szt. – do kupienia w każdej piekarni, albo do zrobienia samodzielnie
- sałata strzępiasta – 8 liści (niewielkich)
- pomidory – 4 sztuki
- parmezan 30 g
- ogórek świeży 1 szt.
- ogórek małosolny 2 szt.
- czerwona marynowana papryczka chili
- koperek 4 gałązki
- jogurt bałkański 200 ml
- mała cebula biała 1 szt.
- curry 2 łyżeczki
- sól, cukier biały do smaku
- oliwa do smaku
Chlebki pita skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika na 4 – 5 minut. Dzięki temu nie będzie się łamać po upieczeniu. Po wyjęciu z piekarnika nacinamy, aby powstała kieszeń. Myjemy i osuszamy sałatę. Cebulę drobno siekamy. Ogórka i pomidory myjemy, a następnie kroimy w plasterki i skrapiamy oliwą. Ogórki małosolne kroimy w plasterki. Z papryczki usuwamy nasiona i kroimy miąższ w drobną kostkę Parmezan ścieramy na tarce.
Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy curry, cukier, sól i pokrojone chili, a następnie mieszamy. Do chlebka pita wkładamy liść sałaty, mieszankę pokrojonych warzyw i trochę cebuli.
Posypujemy parmezanem, dekorujemy koperkiem i papryczką. Podajemy na liściu sałaty z sosem curry.
Składników
- chlebek pita - 4 szt. – do kupienia w każdej piekarni, albo do zrobienia samodzielnie
- sałata strzępiasta – 8 liści (niewielkich)
- pomidory – 4 sztuki
- parmezan 30 g
- ogórek świeży 1 szt.
- ogórek małosolny 2 szt.
- czerwona marynowana papryczka chili
- koperek 4 gałązki
- jogurt bałkański 200 ml
- mała cebula biała 1 szt.
- curry 2 łyżeczki
- sól, cukier biały do smaku
- oliwa do smaku
Chlebki pita skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika na 4 – 5 minut. Dzięki temu nie będzie się łamać po upieczeniu. Po wyjęciu z piekarnika nacinamy, aby powstała kieszeń. Myjemy i osuszamy sałatę. Cebulę drobno siekamy. Ogórka i pomidory myjemy, a następnie kroimy w plasterki i skrapiamy oliwą. Ogórki małosolne kroimy w plasterki. Z papryczki usuwamy nasiona i kroimy miąższ w drobną kostkę Parmezan ścieramy na tarce.
Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy curry, cukier, sól i pokrojone chili, a następnie mieszamy. Do chlebka pita wkładamy liść sałaty, mieszankę pokrojonych warzyw i trochę cebuli.
Posypujemy parmezanem, dekorujemy koperkiem i papryczką. Podajemy na liściu sałaty z sosem curry.
Ostatnią edycję dokonał moderator: