- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
Podaje przepis na popularne tutaj ciasto?-ciastko?-no juz sama nie wiem, nic to, przepis na Nussecken, pyszne trojkaciki orzechowe
Skladniki
ciasto
300g maki
130g cukru
130g masla
2 jajka
2 paczki cukru waniliowego
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
masa
dzem-konfitura z moreli
200g masla
180g cukru
2 paczki cukru waniliowego
200g orzechow mielonych laskowych
100g orzechow laskowych siekanych na male kawalki
100g orzechow wloskich siekanych na male kawalki
4 lyzki wody
1 tabliczka kuwertury lub gorzkiej czekolady
ciasto:
zagniesc skladniki na gladkie ciasto i wykleic nim blaszke wylozona papierem do pieczenia(blaszka 30x40cm)
ciasto posmarowac nie grubo konfitura z moreli
masa:
w garnku rozpuscic maslo z cukrami, dodac orzechy i wode, dobrze wymieszac
mase orzechowa rozprowadzic po ciescie, gladko przyklepac
piec 30 minut w 175-200°
wyciagnac, pokroic na trojkaty, wystudzic
kuwerture rozpuscic i maczac dwa szpice trojkatow w niej, poczekac do stezenia
najlepsze sa na 2-3-4-5 dzien

Skladniki
ciasto
300g maki
130g cukru
130g masla
2 jajka
2 paczki cukru waniliowego
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
masa
dzem-konfitura z moreli
200g masla
180g cukru
2 paczki cukru waniliowego
200g orzechow mielonych laskowych
100g orzechow laskowych siekanych na male kawalki
100g orzechow wloskich siekanych na male kawalki
4 lyzki wody
1 tabliczka kuwertury lub gorzkiej czekolady
ciasto:
zagniesc skladniki na gladkie ciasto i wykleic nim blaszke wylozona papierem do pieczenia(blaszka 30x40cm)
ciasto posmarowac nie grubo konfitura z moreli
masa:
w garnku rozpuscic maslo z cukrami, dodac orzechy i wode, dobrze wymieszac
mase orzechowa rozprowadzic po ciescie, gladko przyklepac
piec 30 minut w 175-200°
wyciagnac, pokroic na trojkaty, wystudzic
kuwerture rozpuscic i maczac dwa szpice trojkatow w niej, poczekac do stezenia
najlepsze sa na 2-3-4-5 dzien

