- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Ta kanapka jest u nas obecnie hitem, idealnie wpisując się w nasze upodobania smakowe. Kremowy kurczak w curry, z dodatkiem zdrowego avocado, idealnie pasuje do słodko-kwaskowej żurawiny. Całość podkręcona odrobiną soku z cytryny.... pyszności
Zamiast na kanapkach, można podać tego kurczaka także jako sałatkę. Bardzo polecam! Przepis na podstawie McCormick.
1 filet z piersi kurczaka
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta chili
2 łyżki oleju
1 avocado
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2-4 łyżki majonezu
dowolne pieczywo
ok. 2 liście posiekanej drobno sałaty masłowej lub lodowej
Filet z kurczaka pokroić w jak najdrobniejsza kostkę. Z oleju, curry, soli, pieprzu i szczypty chili przygotować marynatę. Mięso marynować 15 minut, po czym usmażyć na złoto.
W salaterce wymieszać obrane, drobno pokrojone avocado z usmażonym kurczakiem, natką, żurawiną, sokiem z cytryny i majonezem. Ew. doprawić do smaku solą lub pieprzem.
Podawać na zrumienionym pieczywie, na posiekanej sałacie, lub na półmisku, w formie sałatki.


1 filet z piersi kurczaka
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta chili
2 łyżki oleju
1 avocado
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2-4 łyżki majonezu
dowolne pieczywo
ok. 2 liście posiekanej drobno sałaty masłowej lub lodowej
Filet z kurczaka pokroić w jak najdrobniejsza kostkę. Z oleju, curry, soli, pieprzu i szczypty chili przygotować marynatę. Mięso marynować 15 minut, po czym usmażyć na złoto.
W salaterce wymieszać obrane, drobno pokrojone avocado z usmażonym kurczakiem, natką, żurawiną, sokiem z cytryny i majonezem. Ew. doprawić do smaku solą lub pieprzem.
Podawać na zrumienionym pieczywie, na posiekanej sałacie, lub na półmisku, w formie sałatki.