- Maj 5, 2006
- 30,543
- 13
- 38
Składniki:
kostka margaryny
pół szkl cukru
10 dkg drożdży (dałam 8,4 bo miałam takie drożdże - 2 kostki po 4,2g)
1/2 litra śmietany
5 żółtek
mąka pszenna - ilość w przybliżeniu ok 5 szklanek,
Ciasto ma być dość luźne, mąki wgnieść z wyczuciem tyle byle się nie kleiło.
mąka, cukier i margaryna - posiekać/rozetrzeć jak na kruche
drożdze można rozrtrzeć razem z maką lub zrobić zaczyn (zwłaszca jeśli trzeba sprawdzić czy drożdże ruszą)
dodać żółtka i śmietanę - zagnieść.
Żeby szybciej szło, rozwałkowywałam kawałek (spora garść) ciasta na płat formatu A4 (około) w poziomie i cięłam centymetrowe paski, rolowałam sznurek, składałam na pół i skręcałam spiralnie, robiłam kołko i zlepiałam obwarzanki o średnicy około 8 cm.
Dla wzrokowców - zdjęcie poglądowe http://www.mojegotowanie.pl/var/self/stora...p_watermark.jpg
Wierzch posmarować rozmąconym białkiem za pomocą pędzla, posmarowaną białkiem stroną rzucić w cukier wymieszany z makiem i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Zostawić chwilę do podrośnięcia.
Piec około 14 min. w 160/170 st.C do zezłocenia.

kostka margaryny
pół szkl cukru
10 dkg drożdży (dałam 8,4 bo miałam takie drożdże - 2 kostki po 4,2g)
1/2 litra śmietany
5 żółtek
mąka pszenna - ilość w przybliżeniu ok 5 szklanek,
Ciasto ma być dość luźne, mąki wgnieść z wyczuciem tyle byle się nie kleiło.
mąka, cukier i margaryna - posiekać/rozetrzeć jak na kruche
drożdze można rozrtrzeć razem z maką lub zrobić zaczyn (zwłaszca jeśli trzeba sprawdzić czy drożdże ruszą)
dodać żółtka i śmietanę - zagnieść.
Żeby szybciej szło, rozwałkowywałam kawałek (spora garść) ciasta na płat formatu A4 (około) w poziomie i cięłam centymetrowe paski, rolowałam sznurek, składałam na pół i skręcałam spiralnie, robiłam kołko i zlepiałam obwarzanki o średnicy około 8 cm.
Dla wzrokowców - zdjęcie poglądowe http://www.mojegotowanie.pl/var/self/stora...p_watermark.jpg
Wierzch posmarować rozmąconym białkiem za pomocą pędzla, posmarowaną białkiem stroną rzucić w cukier wymieszany z makiem i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Zostawić chwilę do podrośnięcia.
Piec około 14 min. w 160/170 st.C do zezłocenia.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: