Obwarzanki

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Składniki:

kostka margaryny
pół szkl cukru
10 dkg drożdży (dałam 8,4 bo miałam takie drożdże - 2 kostki po 4,2g)
1/2 litra śmietany
5 żółtek
mąka pszenna - ilość w przybliżeniu ok 5 szklanek,

Ciasto ma być dość luźne, mąki wgnieść z wyczuciem tyle byle się nie kleiło.

mąka, cukier i margaryna - posiekać/rozetrzeć jak na kruche
drożdze można rozrtrzeć razem z maką lub zrobić zaczyn (zwłaszca jeśli trzeba sprawdzić czy drożdże ruszą)
dodać żółtka i śmietanę - zagnieść.

Żeby szybciej szło, rozwałkowywałam kawałek (spora garść) ciasta na płat formatu A4 (około) w poziomie i cięłam centymetrowe paski, rolowałam sznurek, składałam na pół i skręcałam spiralnie, robiłam kołko i zlepiałam obwarzanki o średnicy około 8 cm.
Dla wzrokowców - zdjęcie poglądowe http://www.mojegotowanie.pl/var/self/stora...p_watermark.jpg
Wierzch posmarować rozmąconym białkiem za pomocą pędzla, posmarowaną białkiem stroną rzucić w cukier wymieszany z makiem i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Zostawić chwilę do podrośnięcia.
Piec około 14 min. w 160/170 st.C do zezłocenia.
obwarzanek.jpg
 

Załączniki

  • obwarzanek.jpg
    obwarzanek.jpg
    100.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
obwarzanki to moja słabość, krakowskie uzależnienie...
Twoje piękne wyglądają, chciałabym napisać jak smakują ale nie mogę...
cry_1.gif
...;)
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Jean, te obwarzanki z krakowskimi niewiele mają wspólnego poza kształtem
icon_smile.gif
moje są słodkie i mięciutkie więc to smakowo całkiem co innego.
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Pikne pikne,a jakie przepyszne
lecker.gif
Takie puchate chmurki! Bardzo dziękuje za przepis
anbetung.gif
Część zrobiłam z sezamem, też mniam
lecker.gif


kó_eczka.JPG
 

Załączniki

  • kó_eczka.JPG
    kó_eczka.JPG
    64.2 KB · Wyświetleń: 1

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Robię właśnie Pavlovą i zostały mi żółtka
icon_smile.gif
chcę spróbować ten przepis, powiedzcie mi proszę jaką śmietanę 12-18-30%
icon_redface.gif
bo nie wiem
icon_sad.gif
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Sabuto
bussi.gif
dziekuje
te moje to jakoś duże wyszły a robiłam zgodnie z instrukcją
gruebel_2.gif

wielkości dłoni są
icon_mrgreen.gif
i pyszne
lecker.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ooooo ależ się cieszę że wam posmakowały - a jakie śliczne wyszły, JAM twoje porosły że ho ho!
Jak się robi grubsze wałeczki to one rosną na bardziej pękate. Ja nie pamiętając jak się je robi pierwsze robiłam na czuja i właśnie takie porosły podobne do twoich, później dopiero cięłam paski i turlałam sznurki - te juz były chudsze
icon_smile.gif

To jak kto lubi - można cieńsze albo grubsze. Każde dobre
zahnlos.gif


A śmietana kwaśna, gęsta - 12 czy 18 bez różnicy.

Jak byłam mała i mama je piekła, nakładałam sobie te obwarzanki na palce jak wychodziłam na dwór - ależ smakowały na dworze!
icon_lol.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy