Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Obwarzanki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cinka" data-source="post: 1447236" data-attributes="member: 1716"><p>Składniki:</p><p></p><p>kostka margaryny</p><p>pół szkl cukru</p><p>10 dkg drożdży (dałam 8,4 bo miałam takie drożdże - 2 kostki po 4,2g)</p><p>1/2 litra śmietany</p><p>5 żółtek</p><p>mąka pszenna - ilość w przybliżeniu ok 5 szklanek, </p><p></p><p>Ciasto ma być dość luźne, mąki wgnieść z wyczuciem tyle byle się nie kleiło. </p><p></p><p>mąka, cukier i margaryna - posiekać/rozetrzeć jak na kruche</p><p>drożdze można rozrtrzeć razem z maką lub zrobić zaczyn (zwłaszca jeśli trzeba sprawdzić czy drożdże ruszą)</p><p>dodać żółtka i śmietanę - zagnieść.</p><p></p><p>Żeby szybciej szło, rozwałkowywałam kawałek (spora garść) ciasta na płat formatu A4 (około) w poziomie i cięłam centymetrowe paski, rolowałam sznurek, składałam na pół i skręcałam spiralnie, robiłam kołko i zlepiałam obwarzanki o średnicy około 8 cm.</p><p>Dla wzrokowców - zdjęcie poglądowe <a href="http://www.mojegotowanie.pl/var/self/storage/images/przepisy/desery/mini_obwarzanki/902774-1-pol-PL/mini_obwarzanki_popup_watermark.jpg" target="_blank">http://www.mojegotowanie.pl/var/self/stora...p_watermark.jpg</a></p><p>Wierzch posmarować rozmąconym białkiem za pomocą pędzla, posmarowaną białkiem stroną rzucić w cukier wymieszany z makiem i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Zostawić chwilę do podrośnięcia.</p><p>Piec około 14 min. w 160/170 st.C do zezłocenia.</p><p>[ATTACH=full]83777[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cinka, post: 1447236, member: 1716"] Składniki: kostka margaryny pół szkl cukru 10 dkg drożdży (dałam 8,4 bo miałam takie drożdże - 2 kostki po 4,2g) 1/2 litra śmietany 5 żółtek mąka pszenna - ilość w przybliżeniu ok 5 szklanek, Ciasto ma być dość luźne, mąki wgnieść z wyczuciem tyle byle się nie kleiło. mąka, cukier i margaryna - posiekać/rozetrzeć jak na kruche drożdze można rozrtrzeć razem z maką lub zrobić zaczyn (zwłaszca jeśli trzeba sprawdzić czy drożdże ruszą) dodać żółtka i śmietanę - zagnieść. Żeby szybciej szło, rozwałkowywałam kawałek (spora garść) ciasta na płat formatu A4 (około) w poziomie i cięłam centymetrowe paski, rolowałam sznurek, składałam na pół i skręcałam spiralnie, robiłam kołko i zlepiałam obwarzanki o średnicy około 8 cm. Dla wzrokowców - zdjęcie poglądowe [URL="http://www.mojegotowanie.pl/var/self/storage/images/przepisy/desery/mini_obwarzanki/902774-1-pol-PL/mini_obwarzanki_popup_watermark.jpg"]http://www.mojegotowanie.pl/var/self/stora...p_watermark.jpg[/URL] Wierzch posmarować rozmąconym białkiem za pomocą pędzla, posmarowaną białkiem stroną rzucić w cukier wymieszany z makiem i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Zostawić chwilę do podrośnięcia. Piec około 14 min. w 160/170 st.C do zezłocenia. [ATTACH=full]83777[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Obwarzanki
Top
Bottom